U siječnju kreće program ranog otkrivanja raka pluća

Vijesti 26. stu 201914:50 > 14:51
Ilustracija

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća kreće u siječnju 2020., te je u tu svrhu Grad Zagreb za kliniku Jordanovac nabavio jedan od najsuvremenijih CT uređaja u ovom dijelu Europe, istaknuto je u utorak na predstavljanju kampanje "Govorimo o raku pluća 2019."

“Rani probir omogućit će otkrivanje bolesti u ranoj fazi, prije metastaziranja, čime se otvara šansa da do 80 posto bolesnika preživi dulje od pet godina”, istaknuo je Marko Jakopović iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Kandidati za uključivanje u program su dugogodišnji pušači jer je upravo pušenje glavni uzročnik ove bolesti, rekao je Jakopović najavljujući Programu ranog otkrivanja.

Rak pluća najčešći je oblik raka u muškaraca, a treći po učestalosti kod žena, i premda uskoro kreće dugoočekivani program ranog otkrivanja ove bolesti, i dalje je najbolji oblik borbe protiv raka pluća nepušenje te edukacija i informiranje javnosti o tipologiji bolesti, uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja.

“Svatko tko kašlje tri ili četiri tjedna bez prekida, morao bi se javiti svom obiteljskom liječniku”, istaknuo je Jakopović na predstavljanju kampanje

Godišnje od raka pluća u Hrvatskoj umre oko 3000 osoba iako se zadnjih desetak godina dogodio veliki napredak u liječenju ove bolesti.

“Hrvatska je sada jedna od top deset zemalja u Europi po dostupnosti lijekova za liječenje raka pluća. Zahvaljujući tome, 50 posto bolesnika s metastatskim karcinomom pluća živjet će dulje od pet godina, a cilj je novim terapijama pretvoriti rak pluća u kroničnu bolest, poput visokog tlaka ili dijabetesa. Imunoterapija je danas dostupna svim hrvatskim bolesnicima, a omogućuje oboljelima da žive dugo i s dobrom kvalitetom života”, istaknuo je Jakopović.

Za program ranog otkrivanja raka pluća Grad Zagreb nabavio je za kliniku Jordanovac novi CT visoke rezolucije i niske razine zračenja koji ima veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima, rekao je pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jelač.

Tako će i u Hrvatskoj biti dostupan rani probir oboljelih koji je, kaže Jelač, u SAD-u za 20 posto smanjio smrtnost i poboljšao kvalitetu liječenja.

Program ranog otkrivanja raka pluća najavljen je u sklopu tradicionalnog obilježavanja mjeseca borbe protiv raka pluća i predstavljanja kampanje “Govorimo o raku pluća 2019”.

Cilj kampanje je osvijestiti javnost o važnosti pravilnog disanja za cjelokupno zdravlje te isticanja štetnosti pušenja, čak i onog pasivnog, kao i mogućnost sudjelovanja u besplatnom programu Škole nepušenja, koji se temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se polaznicima nastoji pomoći da prestanu pušiti.

Prema podacima Hrvatskog registra za rak iz 2015. godine, u Hrvatskoj je od raka pluća oboljelo nešto više od 3000 osoba. Rak pluća, ako je otkriven u vrlo ranom stadiju, potencijalno je izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem od 66 do 82 posto. Međutim, petogodišnje preživljenje uznapredovalog raka pluća u Hrvatskoj je sada do 10 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.