Liječnici pozdravljaju odluku Vrhovnog suda o prekovremenim satima

Vijesti 10. pro 201914:10 > 14:16
Pixabay (ilustracija)

Hrvatska liječnička komora pozdravila je odluku Vrhovnog suda da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad. 

VEZANA VIJEST

Pravno je shvaćanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad. 

Više od 4000 liječnika pokrenulo je sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika presuđeno je više stotina pravomoćnih presuda, ističe HLK u priopćenju.

#related-news_0

Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine, otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za zdravstvo, podsjeća HLK.

“Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici bili u pravu. HLK je osigurao financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda”, izjavio je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

#related-news_0

I predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović-Čaić izjavila je Hini kako je Vrhovni sud potvrdio da su liječnici u pravu.

“Kratko i jasno – potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam krivo obračunavaju prekovremene sate”, ustvrdila je Čulinović-Čaić.

Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno, poručila je predsjednica HLS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram