Anka Mrak Taritaš ulazi u utrku za gradonačelnicu Zagreba?

Vijesti 22. sij 202011:00 > 11:00
N1

U N1 Studiju Anka Mrak Taritaš komentirala je afere zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te čemu se nada na idućim lokalnim izborima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pojavio se jutros na zagrebačkom županijskom sudu gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada. Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada. No, kako kaže Anka Mrak Taritaš, kada je u pitanju gradonačelnik metropole, toga ima još.

“Moja prva misao na sve te afere je da zamislite zemlju u kojoj imate župana osuđenog za obiteljsko nasilje i on se vraća na svoj posao, pa zamislite gradonačelnika glavnog grada koji je otišao na sud zbog niza stvari i nakon čega će određenim riječnikom počastiti sve novinare i vratiti se na posao. Kao da čitate knjigu o paralelnom svemiru, no to se događa ovdje. Gradonačelnik ima potvrđene optužnice, a cijelo vrijeme se otvaraju nove situacije. Pogledajte na što sliči Zagreb koji se guši u otpadu, počeo je smrditi. Hoće li se ponovno javiti netko tko će biti spasitelj Zagreba i riješiti taj problem? Zatim, kućice na Adventu. Devetnaest kućica u Splitu će uprihoditi više nego za 218 u Zagrebu. Bandić već uredno svojim prijateljima, svjedocima i kumovima pogoduje na način da im nešto neposredno dodijeli”, smatra Mrak Taritaš.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje u čemu i gdje je problem, zašto svi procesi toliko traju i gdje točno zapinje, Mrak Taritaš napominje i kako je proces vođen protiv župana Tomaševića vođen godinu i tri mjeseca, te dodala kako samo podizanje optužnice traje godinama.

“Nešto u sustavu prvosuđa nije dobro, građani to gledaju i kažu “čekaj malo, ako njima to traje, gdje sam tu ja?”. To je kriva slika Hrvatske. Mi koji se bavimo politikom ne kažemo ništa novo kada kažemo da je pravosuđe netransparentno, greška je u sutavu i to se može popraviti resetiranjem, a ne kozmetičkim zahvatima. Bandić je primjer svih primjera. On kaže da kućice nisu njegov problem, a za lož zrak pita očekuje li se od njega da upija te čestice”, rekla je i napomenula kako su zagrebačkom gradonačelniku već ovi predsjednički izbori napravili ozbiljnu štetu.

Dario Juričan je ušao u izbore i rekao da je on Milan Bandić i da se zalaže za korupciju, Kolinda Grabar Kitarović je ničim izazvana rekla da će mu u zatvor nositi kolače i to su dvije stvari koju su direktno išle protiv njega. Njemu se trese tlo pod nogama, on je izrazito nervozan, no moramo napomenuti da, u trenutku kada je bio zatvoren, Bandić je i dalje bio najpopularniji po anketi. On ima sljedbenike koji su njime opčinjeni, uoči izbora on zapošljava, jedan dio ljudi izbore doživljava kao radnu obavezu”, objašnjava Mrak Taritaš i u tom smislu napominje kako će izbori za gradonačelnika Zagreba biti ozbiljna bitka.

“Prava poruka bi bila da se Bandić ponovno kandidira i da izgubi, no osoba koja pobijedi i dođe nakon njega morat će donijeti niz nepopularnih mjera, toj će osobi će biti jako teško, morat će imati potporu Skupštine i pitanje je hoće li za četiri godine opet moći dobiti izbore. No, to je vrijedno toga”, kaže Anka Mrak Taritaš i napominje da bi se i ona mogla kandidirati za gradonačelnicu.

“Sada je to više da nego ne. Mislim da je Zagreb vrijedan toga da se odrade dobri izbori i treba dobiti različite kandidate jer Bandić ovaj grad vuče sa sobom na dno”, zaključuje Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.