Svjedočenje Milanovića: Kad sam saznao za lažirana putovanja bio sam bijesan!

Vijesti 27. sij 202006:42 > 09:24
Podijeli:
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović došao je u ponedjeljak na zagrebački Županijski sud kako bi svjedočio na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice.

Kako javlja naša reporterka Vanja Kranic, Milanović je prije ispitan u USKOK-u pa je tužiteljstvo predložilo da se na današnjem ročištu pročita iskaz koji je ondje dao. Obrana je s tim suglasna te je sud donio rješenje da se pročita spomenuti iskaz. Milanović je, podsjetimo, iskaz USKOK-u dao 15. veljače 2017. godine.

Nakon čitanja iskaza uslijedio je svjedočenje novoizabranog predsjednika.

Milanović je danas sudu opisao i kako je funkcionirao Ured. Kazao je da je na službena putovanja najčešće išlo oko 4, 5 osoba. Posebni savjetnici uglavnom nisu išli na službena putovanja, Neven Budak jednom u Australiju, Petrović u Moskvu.To što nisu češće putovali, kazao je Milanović, nije bila stvar neke odluke, već nije bilo potrebe za putovanjima.

Na pitanja je li sa Sauchom pričao o putovanjima, Milanović je kazao kako su to bili razgovori na načelnom nivou, da nisu ulazili u detalje.

Kazao je da je za vrijeme tehničke vlade posebni savjetnici nisu putovali.

“Ured predsjednika Vlade je mali i svi podaci su lako provjerljivi. U Kabinetu predsjednika Vlade su predsjednik Vlade i dvije tajnice. Nekoliko sam puta razgovarao sa Sauchom i nikad nije bilo problema, mi smo mali potrošači”, dodao je.

Kako ste saznali za lažirana putovanja, upitan je Milanović.

“Jednog dana u veljači sam doznao, nisam siguran je li me nazvao Saucha ili Siniša Petrović, ili Neven Budak…

Čuo sam se sa Sauhom tada dok nije bio u istražnom zatvoru, razgovarali smo. On je rekao da nema veze s tim. Ne mogu detaljno reći što je bilo u razgovoru, ne sjećam se točno, bio sam šokiran i bijesan… Ako mogu dodati, u tom času kad smo se čuli, tada još nije bilo jasno da se ta praksa odlazaka na službena putovanja nastavila i nakon njegova odlaska. Za mene je to danas važan detalj”, kazao je Milanović na svjedočenju.

Izvor : N1

Osim Sauche, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada. Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna. Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.

Milanovićev dolazak na sud je i prvi slučaj u kojem je izabrani predsjednik države pozvan za svjedoka u nekom predmetu.

Dosad su kao svjedoci na sudove pozivani Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no tada su već bili bivši predsjednici.