Sisačko-moslavački župan: Nije bilo nepravilnosti u radu, samo krivo knjiženje

Vijesti 27. sij 202017:11 > 17:15
N1

Zbog medijske tvrdnje da je financijsko izvješće Državne revizije o poslovanju Sisačko-moslavačke županije u 2018. godini dosad najlošije, župan Ivo Žinić izjavio je u ponedjeljak da nije riječ o nezakonitostima, nego o krivom knjiženju.

Neki su mediji pozivajući se na nalaz Državne revizije spominjali mnoge nepravilnosti u radu, kao što su prezaduženost, umanjivanje gubitaka, nepridržavanje zakona i pravilnika o javnoj nabavi, nenamjensko trošenje novca, nedostatak evidencije o korištenju službenih automobila i drugo.

“Prema preporukama i smjernicama Državne revizije, uklonili smo sve nedostatke koji su prikazani u izvješću. Neki su krivim informacijama pokušali skrenuti pozornost sa sebe na drugu stranu, kao da se tu nešto skriva, a riječ je samo o krivim knjiženjima u knjigovodstvenom dijelu financijskog izvješća”, rekao je Žinić.

Kako je istaknuo, onog trenutka “kada je napravljen konsolidirani proračun, kada su u proračun ušli izvanproračunski korisnici, kao što su bolnice, domovi zdravlja i škole, došlo je do krivog knjiženja u Odjelu za proračun i financije”.

Za ocjenu Državne revizije da namjenskih 7,14 milijuna kuna od Ministarstva zdravstva nije prebačeno u sisačku bolnicu, Žinić je rekao da je “i to otklonjeno”.

Za javnu nabavu je rekao kako je učinjen veliki pomak i da se pri javnim nabavama malih vrijednosti traži više ponuda te da je 98,5 posto javnih nabava u redu.

Od desetak službenih automobila, kako je rekao, za neka vozila koja su 24 sata na raspolaganju županu ili njegovim zamjenicima nisu vođeni putni radni listovi jer je to često bilo nemoguće, ali je i to sada uklonjeno.

Kad je riječ o manjku u proračunu, župan Žinić je istaknuo da je on naslijeđen i da se “vuče” već pet godina. Dio se odnosi na kredit od 70 milijuna za novu osnovnu školu u Popovači, što je veliko opterećenje jer je 20 milijuna bilo potrošeno za druge svrhe, a za završetak škole je trebalo izdvojiti još desetak milijuna.

Projekti koje provodi županija, dodao je Žinić, vrijedni su milijardu i 25 milijuna kuna, od čega 15 posto sufinancira županija. Istaknuo je kako jer katkad nužno i predfinanciranje, a zatim treba i godinu dana da se financijska sredstva vrate. To će se zaduženje, najavio je, pokušati riješiti dugoročnim zaduženjem.

I za ocjenu da je Razvojna agencija SIMORA nenamjenski potrošila županijska financijska sredstva potpore rekao je kako je riječ o krivom knjiženju.

Kako je na kraju potvrdio Žinić, takvo obrazloženje, ali mnogo detaljnije, upućeno je i Državnom uredu za reviziju.

Priznao je kako za neke nepravilnosti postoji odgovornost te da će se novom organizacijom državne uprave, koja je pripojena županiji, osnovati i novi odjeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.