HDZ-ov v.d. direktor APN-a, od APN-a kupio stan

Vijesti 28. sij 202019:48 > 20:02
Unsplash / ilustracija

Državna Agencija za promet i posredovanje nekretninama u Zadru je 2019. izgradila POS-ove stanove da pomogne obiteljima koje bi po cijenama znatno nižim od tržišnih mogle riješiti stambeno pitanje. A onda je za manje od 1000 eura po četvornom metru, ondje, zajedno sa sinom, stan kupio, ni manje ni više nego zamjenik direktora te agencije, a danas prvi čovjek APN-a Krešimir Žunić.

Kako je otkrio RTL, Žunić je moćni HDZ-ovac koji je u ime APN-a sjedio i u povjerenstvu koje odlučuje o POS-ovim stanovima.

Kad je emisija Potraga to otkrila zadarskoj Gradskoj upravi, tražili su da prekinu snimanje. I Žunićev šef, ministar graditeljstva Predrag Štromar bio je vidno zatečen i šokiran, a nakon upita, direktora APN-a prijavio je DORH-u.

Što kaže Žunić?

“Ja imam jednu i pol nekretninu i dva stambena kredita, a što će do kraja tjedna biti vidljivo i u mojoj imovinskoj kratici koja se upravo šalje Povjerenstvu za sukob interesa, jer kako sam se našao na ovoj funkciji kao vršitelj dužnosti direktora do sada je nisam poslao, ali sam poslao upit da li kao vršitelj dužnosti šaljem karticu ili ne.

Odgovor sam zaprimio u petak i do kraja tjedna ću prijaviti na moju sramotu jednu i pol nekretninu i dva stambena kredita, pa mene je sram koliko nemam, a ne imam! Nemam vozila, nemam pokretnina, imam jednu i pol imovinu i dva kredita. Pa što će premijer misliti o meni, majketi, kako sam sposobna čovjeka napravio, ne može sebi pripomoći, a trebao bi servisirati usluge građana”, rekao je Krešimir Žunić, HDZ-ov v.d. direktora APN-a, na što mu je novinarka Potrage rekla da je duhovit.

“Meni treba pomoć! Meni treba pomoć!”, uzvratio je Žunić.

Gospodin je duhovit, no radi se o vrlo ozbiljnoj temi. Od studenog prošle godine on je vršitelj dužnosti direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Do studenog je bio zamjenik direktora ove državne Agencije koja se bavi stambenim zbrinjavanjem građana.

Što će premijer misliti o njemu nakon ovog priloga bit će zanimljivo čuti jer su Krešimir Žunić i njegov sin kupili stan u Zadru iz APN-ovog programa društveno poticane stanogradnje po cijeni od 975 eura po četvornom metru. Da, državni stan koji se prodaje daleko ispod tržišne cijene.

Zanimljiv je i daljnji razgovor za Žunićem:

Žunić: “Po zakonu propisanoj proceduri moj sin iz prvog braka, Marko Žunić, se javio za taj natječaj i zadovoljio po mišljenju peteročlanog Povjerenstva osnovanog od strane Agencije.”

Novinarka Potrage: “Oprostite, što ste vi bili u APN-u u tom trenutku?”

Žunić: “Ja sam u tom trenutku bio onaj koji nije ovlašten za prodaju nekretnine, nisam bio direktor.”

Novinarka Potrage: “Bili ste zamjenik direktora APN-a?”

Žunić: Da, bio sam zamjenik direktora APN-a, iz redova HDZ-a, odnosno kod nas su političke sve tri funkcije, drugim rječima nije bilo ni teoretske mogućnosti da utječem na ishod kupoprodaje.

Teoretske mogućnosti je bilo.

Bilo je to lani. Zamjenik direktora APN-a i njegov sin zajedno su kupili stan u Zadru veličine 53 četvorna metra po cijeni od 52 tisuće eura. Zvuči kao šala da je, tada zamjenik ravnatelja Agencije koja prodaje državne stanove, sebi kupio stan na moru daleko ispod tržišne cijene od te iste Agencije.

Dokumenti pokazuju da je ugovor sklopljen između APN-a i kupaca Marka Žunića i Krešimira Žunića, a potpisao ga je tadašnji šef Krešimira Žunića, Slavko Čukelj kao direktor.

Direktor APN-a, Slavko Čukelj koji je ovaj ugovor odobrio nije se javio na telefonski poziv, pa su novinarke Potrage u zadarskoj Gradskoj upravi potražili odgovornu osobu za dodjelu državnih stanova građanima. Model stambenog zbrinjavanja građana funkcionira tako da jedinica lokalne samouprave ustupi zemljište; država, tj. APN izgradi zgradu pa zatim objekt prepusti lokalnoj samoupravi koja formira liste za dodjelu stanova građanima.

No u Gradu Zadru nisu bili previše raspoloženi za razgovor, jedino su otkrili da je Žunić sjedio u Povjerenstvu koje je odlučivalo o prodaji stanova. Sam Žunić je pak ustvrdio da je njegov sin stan kupio nakon što ga nitko nije htio.

Istovremeno, zanimljiv je detalj da su u Gradu Zadru na listi za najam socijalnih stanova, dakle, socijalno ugrožene kategorije građana, trenutno 62 osobe koje čekaju stan. 

Kuščević gost u Žunićevom zagrebačkom stanu

Kriterij javnog poziva jest bio da osobe nemaju u vlasništvu nekretninu u gradu u kojem se stan iznajmljuje, a potom i prodaje pa je pošteno reći da su taj kriterij Žunići zadovoljili, no tu dolazimo do još jednog zanimljivog detalja. Krešimir Žunić vlasnik je stana u Zagrebu u kojem, kada je u gradu, spava njegov stranački kolega Lovro Kuščević. Bivši ministar uprave, a prije toga i ministar graditeljstva koji je i sam uručivao ključeve POS-ovih stanova. Priznao je to i sam Žunić.

“Lovro Kuščević je čovjek kojeg ja poznajem od svoje 14. godine, skupa smo išli u srednju školu i na fakultet, koji je po meni jako dobro i suvereno radio svoj profesionalni dio posla, ne ulazeći u sve ostale komentare njega kao osobe. Što se tiče mene kao mene, ja sam u tom trenutku imao i prebivalište u stanu u Zadru i boravište u stanu u Zagrebu, ja nisam bio u nekretnini u kojoj je on bio, ako me to pitate”, rekao je.

Lovro Kuščević je otišao s ministarske pozicije zbog afera s brojnim nekretninama u srpnju 2019., Žunić je stan u Zadru kupio dva mjeseca prije toga, u svibnju, za 975 eura po četvornom metru.

Prema podacima APN-a s današnjim danom gotovo 4000 tisuće mladih osoba u Hrvatskoj se nalazi na listi čekanja za najam ili kupovinu stana iz POS-ovog programa stambenog zbrinjavanja. I to još uvijek nisu svi jer liste za Split i Osijek još nisu ni formirane, otkriva RTL-ova emisija Potraga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.