Križanec: "Bilo je manje od 200 reklamacija, popravak će platiti Rusi"

Vijesti 13. velj 202014:53 > 14:53
Izvor: N1

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanec jučer je izdao zapovijed da se deset vojnih transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemlji o čemu je govorio na tiskovnoj konferenciji.

Na početku je rekao kako tema jest interesantna, no ne i dramatična.

“Jučer poslijepodne smo dobili informciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta helikoptera Mi-171Sh. Odlučili smo prekinuti uporabu helikoptera. Sjeli smo s djelatnicima ZTC-a, povezali smo se s ruskim proizvođečem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli potrebne mjere danas tijekom dana. Od jutros su naši tehničari i djelatnici ZTC-a uklonili greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku”, rekao je Križanec i pojasnio prirodu kvara.

“Radi se o krivom postavljanju jednog djela uljnog sustava motora za koji tijekom eksploatacije nismo imali indikacije, svi parametri nadzora su bili u zelenom, ta greška se nije mogla uočiti”.

N1

Istaknuo je kako posada helikoptera, putnika i bolesnika nikada nije bila ugrožena, te da je istovremeno obavijestio i načelnika Glavnog stožera, ministra obrane, a prema njegovim izvještajima o tome je obavještena i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Na četiri helikoptera je otklonjena greška, peti je na Krku i sutra će i na njemu biti otklonjena greška”, rekao je i Križanec i dodao da su četiri popravljena helikoptera u funkciji. Ostali dio flote i dalje im omogućava provedbu svih zadaća.

Upitan koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao:

“Bilo je manje od 200 reklamacija, dvije trećine su uklonjene, a jedna trećina je u procesu realizacije. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu i ispravnost. Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku. Ruski izvođač je priznao grešku i njima će se naplatiti popravak”, rekao je i dodao da žele sve reklamacije riješiti u jamstvenom roku kako troškove ne bi snosio MORH, odnosno Hrvatska.

VEZANE VIJESTI

Križanec je još jednom pojasnio kako se od deset helikoptera pet nalazi na redovnom održavanju, četiri su popravljena i sutra na popravak ide i onaj koji se nalazi na Krku. Dakle, četiri se mogu koristiti u slučaju potrebe. 

“Ključno je da je remont završen na vrijeme, međutim za zadnja tri helikoptera došlo je do kašnjenja od 6, 32, 35 i 42 dana, to je predmet povjerenstva koje treba utvrditi je li to kašnjenje uzrokovano višom silom ili ne, te hoće li se aktivirati kazne propisane ugovorom”, pojašnjava Križanec.

“Ruski stručnjak je ovdje, a ovlaštenje za otklanjanje greške ima ZTC”, rekao je Križanec i pojasnio da je tehničku grešku primijetio ruski inženjer koji je u sklopu reklamacija na jednom helikopteru provodio intenzivnija ispitivanja te je odmah upozorio na greške.

“Dvije cijevi koje dolaze na hladnjak bile su postavljene krivo, fluid kojim se podmazuje motor prolazio je kroz hladnjak, no drugačijim putem od zamišljenog. Nemamo indikaciju bilo kakve štete, greška je banalna”, rekao je Križanec i potvrdio da su odmah alarmirali tehničare.

“Potvrdili su da je taj dio na svim helikopterima krivo montiran, tijekom današnjeg dana otklonjena je greška na četiri helikoptera”, rekao je Križanec i zaključio:

“Iza nas stoji više od 1100 sati eksploatacije ovog helikoptera, želimo čuvati i braniti naš interes, da se sve što je u 18 mjeseci moguće otkloniti i napravi”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.