Špijun zbog mobinga u SOA-i traži 270.000 kuna odštete

Vijesti 14. svi 201514:11 > 14:14
Izvor: MorgueFile (ilustracija)

Hoće li 48-godišnji tajni agent Sigurnosno-obavještajne agencije uspjeti dokazati da je bio mobingiran samo zato što se drznuo pitati za plaćanje prekovremenih sati?

Riječ je o incidentu što se dogodio još krajem veljače 2012. godine kad je pet agenata završilo na ispitivanju u sjedištu SOA-a, nakon što je tadašnji ravnatelj odbio daljnji razgovor s njima o (ne)plaćanju prekovremenih sati.

”Mičite mi ih s očiju”, navodno je tada rekao ravnatelj, a petorica agenata ubrzo su završila u sali za sastanke, bez osobnog naoružanja, bez mobitela, bez hrane. Tamo su maltretirani, ucjenjivani i poligrafski testirani, jer, kako tvrde aktualni šefovi u SOA-i, to je bio jedini način da se provjeri njihova lojalnost.

No, ispitivanje se odužilo na gotovo deset sati. Iako su na kraju ipak dobili jesti i piti, svaki kontakt s vanjskim svijetom bio im je za to vrijeme zabranjen. Nakon te torture zahtjeve za isplatom prekovremenih sati povukli su, no većina ih je dobila premještaj.

Svoje radno mjesto tada je morao napustiti i 48-godišnji agent koji je nakon svega odlučio tužiti SOA-u zbog mobinga. Traži ukupno 270 tisuća kuna odštete, većinom zbog narušenog zdravlja te ozljeda koje je tijekom tog ispitivanja zadobio, piše Novi list.