"Ne može epidemija koronavirusa biti izgovor za cenzuru i kresanje radnih prava"

Vijesti 27. ožu 202018:33 > 18:34
N1

SDP-ova saborska zastupnica Karolina Leaković u Newsroomu je komentirala kako se politika i zdravstvo nose s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Leaković se slaže da je povjerenje u djelatnike u zdravstvenom sustavu na itekako visokoj razini, te smatra da smo ovom krizom vratili povjerenje u javno zdravstvo i javne usluge.

“Vidimo da su ostatci ostataka socijalne države, ono što nije uspjelo biti devastirano u zadnjih 30 godina, zlata vrijedni. Bez ulaganja u javno zdravstvo i infrastrukturu ne bismo se mogli na adekvatan način nositi s epidemijom, no bez daljnjih ulaganja u javnu infrastrukturu nećemo se moći nositi ni s posljedicama”.

Leaković je rekla i kako je prošli tjedan prilikom usvajanja paketa mjera oporba glasujući pokazala da su spremni preuzeti neki dio odgovornosti i političkog konsenzusa, no već ovaj tjedan u Saboru su vidjeli prijedlog izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama koji, kako kaže, ne ide u smjeru postizanja rješenja na dobrobit hrvatskih građana.

“Pod krinkom nekih rješenja koja bi trebala unaprijediti borbu protiv koronavirusa mislim da se događa atak na građanske i demokratske slobode. Nisam sigurna da iz Banskih dvora dolaze signali za dobrobit najpogođenijih, a to su radnici i nadam se da će današnja sjenica u koju su uključeni sindikati doprinijeti tome da Vlada odustane od drastičnih mjera”.

VEZANE VIJESTI

Leaković smatra da je izuzetno važno da Sabor i dalje radi i da posljedice potresa ne budu izgovor da zastupnici ne budu u mogućnosti izražavati volju građana i prenositi sve probleme koji postoje jer nije dobro da se sve ovlasti predaju u ruke Vlade.

“I prije krize nisam imala povjerenje u Vladu. Sada vidimo da postoje svijetli primjeri ministra Vilija Beroša koji je pokazao da se dobrim ustrojem uz veliku pomoć kolega mogu napraviti velike stvari. Ne može epidemija koronavirusa biti izgovor za cenzuru i kresanje radničkih i demokratskih prava. Trebamo organizirati društveni, politički i ekonomski život nakon krize jer epidemija će proći, a ostat će posljedice”.

Leaković smatra da je solidarnost unutar EU na testu, a kada je nastao problem s nestašicom medicinskih maskica reagirale su zemlje poput Kube ili Kine. Smatra da će se na razini europske središnje banke ogromne količine javnog novca morati investirati u javnu infrastrukturu, a ne se zanositi idejom da će poduzetnici snositi teret pokretanja proizvodnje.

Oštre mjere za suzbijanje koronavirusa koje provodi Hrvatska Leaković smatra dobrima, a građane poziva da ih poštuju i prate upute Stožera. No, pridružuje se zahtjevima za testiranjem svog zdravstvenog osoblja. Od hrvatskih poslodavaca očekuje da vode račun o zaštiti radnika koji su najviše na udaru – blagajnicima, vozačima, dostavljačima.

#related-news_0

S obzirom da nas na jesen čekaju i parlamentarni izbori, ali i suočavanje s posljedicama krize s koronavirusom, Leaković kaže da joj se čini kako su u pravu oni koji kažu da se sada moraju donijeti mjere koje će pomoći najsiromašnijima jer imamo socijalnu bombu koja otkucava.

“Ovo je idealna prilika da država uloži u poljoprivrednu proizvodnju, nama treba sistemsko rješenje na kojem će vlada proći ili pasti, ne može dobiti bianco potporu opozicije. Apeliram da se u razgovore uključe sindikati i poslušaju ljudi koji su u svakodnevnom doticaju s ljudima kojima je najteže”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.