Gotovac: Uvođenje minimalca je kao da donosite bazuku na borbu noževima

Vijesti 29. ožu 202011:07 > 11:27
N1

Gostujući u Točki na tjedan, Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, rekao je da su intervencije u Zakon o radu očekivane, te da su možda već trebale biti učinjene kako bismo imali što jasniju situaciju u vrijeme teške krize, uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“Ovako su poslodavci zbunjeni, dio radnika poslali su doma i očito, prema postojećem stanju njima će za to vrijeme morati biti isplaćena ista plaća ili prosjek od tri zadnje plaće”, kaže Viktor Gotovac i dodaje da su neki poslodavci već sklopili dogovore sa svojim sindikatima, međutim da taj dogovor ponekad neće uspjeti postići.

VEZANE VIJESTI

Kaže kako je djelovanje na smanjivanje plaća jednostrano, na minimalac, snažna mjera. “Podsjeća na onu uzrečicu da donosite bazuku na borbu noževima. Silno je snažna i treba je kalibrirati, da postoji razina, recimo smanjenja do 30 ili 40 posto, ili da uvođenjem minimalca ti poslodavci nemaju pristup potporama Vlade, trebalo bi uvesti neko ograničenje”, poručuje Gotovac te dodaje da svakako treba ustanoviti i proceduru koja bi prethodila smanjivanju, odrediti i treba li se odnositi na sve li samo na one koji su kod kuće, ili razmjerno visini plaće na one koji smanjeno rade.

Kada je u pitanju javni sektor, profesor Gotovac ističe da mora postojati svijest o situaciji te da se mjere smanjivanja ne mogu provesti samo u odnosu na privatni sektor. “Javni sektor, kada su upitna prava radnika i poslovanje tvrtki u privatnom sektoru, ne može ostati sa strane – tiče ih se jer se njihove plaće isplaćuju iz poreza koje uplaćuje privatni sektor te implicira da će i javni sektor morati podnijeti svoj dio tereta krize”, zaključuje Gotovac.

Iako je samo smanjenje plaća stvar pravne naravi, u javnom sektoru ima političku dimenziju i potrebno je da Vlada to dogovori sa sindikatima, ističe Gotovac napominjući da je o rokovima u ovakvoj situaciji teško govoriti jer se ove mjere neće usmjeravati samo na vrijeme dok traje zdravstvena kriza. “Ovo nije pitanje možemo li raditi i odakle, nego možemo li ekonomski preživjeti. Nakon prestanka zdravstvene opasnosti, morat ćemo adaptirati mjere, ali ići dalje”, kaže stručnjak za radno pravo napominjući i da Zakon o radu nije organski zakon, te da se u Saboru mijenja običnom većinom izabranih zastupnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.