"Sve brojke govore u prilog tome da smo izbjegli scenarij Italije i Španjolske"

Vijesti 30. ožu 202011:31 > 11:37
Podijeli:
Izvor: N1

Unatoč svakodnevnoj borbi s pandemijom koronavirusa, stanje svih zagrebačkih bolnica je dobro, a zdravstveni sustav u pozadini obavlja sve svoje uobičajene zadaće, rekao je u N1 studiju uživo saborski zastupnik stranke BM 365 i bivši ministar zdravstva Siniša Varga, koji obavlja i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Hitne pomoći grada Zagreba.

Komentirao je slučaj djevojčice koju s upalom slijepog crijeva Hitna pomoć nije prevezla u bolnicu jer joj je majka bila u samoizolaciji. „Radi se o Hitnoj pomoći druge županije no protokoli su prilično jasni, trebalo se reagirati. Mogu zamisliti paniku kod majke. Moramo biti bolji, želimo stopostotnu učinkovitost, ništa manje od toga“.

VEZANE VIJESTI

 Smatra kako činjenica da nemamo eksponencijalni rast oboljelih govori o tome da su mjere uvedene na vrijeme i da ih građani poštuju. „Mislim da će vrhunac biti kroz sedam do deset dana, to ćemo izdržati ovim načinom kombinacije mjera i odgovornosti građana da sustav bude rasterećen. Onda, vjerujem, slijedi pad“, kaže Varga i poručuje da se moramo držati nametnute discipline bez obzira koliko traje, pa makar i dok kraja lipnja, što je spominjao čelnik Zavoda za javno zdravstvo. „Nitko ne može zagovarati politiku: Ajmo mi to što više preboljeti od jednom, to je preveliki broj mrtvih, i to nitko normalan ne može zagovarati. Možda će sve ovo trajati malo duže, ali imat ćemo i manje mrtvih i manje oboljelih, to mora biti cilj. Sve brojke govore u prilog tome da smo izbjegli scenarij Italije i Španjolske, ali to ne znači da se možemo opustiti“, zaključuje Varga.

Ponovio je da se u slučaju sumnje na bolest, ništa ne radi samoinicijativno jer se pokazalo da su nam oboljeli doktori cijena koju smo platili zbog nerazboritog pristupa zdravstvenim institucijama. „Oni sa simptomima ne smiju doći na prag bolnice, zasad imamo dovoljan broj zdravstvenih radnika, na raspolaganju su još i liječnicima u poodmakloj dobi, tu su i studenti završnih godina, krizni stožer ima još opcija na raspolaganju“, poručuje Varga.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.