Udruga: Tražimo smjernice u slučaju oboljelih u obiteljima djece s teškoćama

Vijesti 30. ožu 202014:16 > 14:22
Patrik Macek / PIXSELL

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena" pozvala je u ponedjeljak mjerodavne da im daju jasan plan o postupcima u slučaju zaraze koronavirusom u obiteljima u kojima je jedan ili više članova u visokom riziku od razvoja komplikacija koje taj virus može izazvati.

Predsjednica “Sjene” Sabina Lončar upozorila je u priopćenju da je, uz starije građane, u skupini visokog rizika od razvoja komplikacija u slučaju zaraze koronavirusom i populacija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

“Ova najugroženija skupina društva pogođena je dugogodišnjim nemarom, nebrigom i inertnošću mjerodavnoga Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na čelu s ministricom Vesnom Bedeković”, ocijenila je Lončar i zatražila žurno i odgovorno postupanje ministrice kako bi takve obitelji dobile pomoć i potporu u ovoj izrazito teškoj situaciji.

Traži i jasan plan ministarstva o postupanjima u slučaju zaraze virusom u obiteljima u kojima je jedan ili više članova u visokom riziku od razvoja komplikacija.

Lončar je također izrazila bojazan da djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u slučaju zaraze možda neće dobiti jednaku razinu zdravstvene zaštite kao drugi s obzirom na njihove specifične potrebe.

VEZANE VIJESTI

Lončar: Ministarstvo i centri za socijalnu skrb zatvorili su svoja vrata, prepušteni smo sebi

Istaknula je kako više od mjesec dana svjedoče činjenici da mjerodavno ministarstvo nije iskoristilo resurse kako bi im pomoglo.

“Čak štoviše, u vrijeme kada je najviše potrebno da budu pomoć i podrška, ministarstvo je zajedno s centrima za socijalnu skrb zatvorilo svoja vrata”, upozorila je Lončar.

Istaknula je kako neke obitelji tijekom snažnih potresa koji su pogodili Zagreb nisu mogle izaći iz stanova. Iskazala je nezadovoljstvo jer Bedeković “nije informirala javnost o funkcioniranju ustanova u kojima borave osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama”, koji su u ovlasti ministarstva.

“Bedeković nije našim obiteljima dala upute o postupanju ako jedan roditelj ili oba roditelja obole od virusa”, istaknula je te dodala kako su u toj populaciji mnoge obitelji s jednim roditeljem.

Obitelji su, upozorila je, i u ovim ugrozama prepuštene same sebi, a mjerodavni “uopće ne ispunjavaju svoju svrhu”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.