Pitali ste ravnatelja HZJZ-a: Treba li prati namirnice iz dućana

Vijesti 31. ožu 202009:51 > 09:52
Ilustracija

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo u Novom danu odgovarao je na pitanja naših gledatelja i čitatelja u našoj rubrici Pitajte stručnjake na N1.

Bi li koristilo pred dućane, pa i tržnice, postaviti tepihe natopljene dezinfekcijskim sredstvom, kako se virus ne bi širio cipelama? Trebamo li prati namirnice iz dućana?

Dezificijensi su moćno oružje. Antiseptici i dezificijensi su nam pomogli suzbiti mnoge bolesti. Međutim, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i uništavamo okoliš.

VEZANA VIJEST

Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezificijense. Zato oprezno sa njima. Građanima preporučam da kad donesu namirnice, te namirnice je vjerojatno slagao netko sa rukavicama.

Ako nije, to bi trebalo oprati. Tako će se teško prenijeti. Vi što donesete iz dućana, ono što se termički obrađuje, vi nećete tako prenijeti bolest, virus se razgrađuje na 70 stupnjeva. Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima je nemoguće iza svakog korisnika naprimjer kolica. Puno je bolja mjera prati ruke – kaže nam Capak.

Odgovore na ostala pitanja pronađite OVDJE.

Upute za postavljanje pitanja stručnjacima pronađite OVDJE.