Bračić: Moramo paziti da se podaci ne prikupljaju nekontrolirano i nerazmjerno!

Vijesti 31. ožu 202014:05 > 14:20
N1

Gostujući u N1 studiju uživo Marijan Bračić iz IT tvrtke Poslovna inteligencija, koja je nedavno dobila veliko priznanje na svjetskoj razini za svoj proizvod, komentirao je razinu zaštite privatnosti građana u Hrvatskoj.

S obzirom da smo sada u u izvanrednoj situaciji, zaštita privatnosti je veliki izazov jer se radi prvenstveno o pokušaju zaštite zdravlja građana, napominje Bračić.

VEZANE VIJESTI

“Praćenje uređaja je svakako izvanredna mjera, i dokle god je to usmjereno u to da se smanjuje pandemija i ako možemo biti sigurni da se ti podaci neće koristi ni za što drugo, to je onda ok i zakon to dozvoljava.”

Bračić kaže da mnogi ljudi misle da je u redu da se podaci o njima skupljaju jer nemaju što skrivati. “Međutim, vremena se mijenjaju i mi sada moramo jako paziti da se podaci ne prikupljaju nekontrolirano i nerazmjerno i da se ovaj modus operandi iz krize ne prelije na stvarnost i kada kriza završi”, zaključuje.

Pojašnjava kako je cijeli svijet prije krize krenuo u smjeru da se bolje štiti privatnost te se nada da ćemo nastaviti u tom smjeru globalno.

“Na testu je zrelost demokracija u pojedinim zemljama i tu će se vidjeti koliko su demokracije, iz toga kako će se postaviti prema ovom problemu”, kaže Bračić i zaključuje da se po pitanju GDPR-a u Hrvatskoj može bolje jer su, otkad je uveden 2018. mnog bili u modu čekanja zbog toga što nije bilo kazni.

Budući da je nedavno prva banka dobila kaznu, Bračić se nada da će nas to pokrenuti pravom smjeru, u smislu ispunjavanja obveza iz Zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.