Aladrović: 410.000 radnika prijavilo se za mjeru koju je donijela Vlada

Vijesti 02. tra 202020:04 > 20:17
Podijeli:
Izvor: N1

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović otkrio je koji broj radnika će dobiti naknadu od 4000 kuna, što je mjera koju je Vlada u četvrtak donijela.

“U ovom trenutku govorimo o 410.000 radnika koji su se prijavili kroz 69.000 poslodavaca. Govorimo o mjeri za ožujak. To je unutar naših projekcija, koje su govorile o brojci između 400 i 500 tisuća radnika. Očekujemo da ćemo se tu negdje i zadržati za mjesec ožujak”, rekao je Aladrović gostujući u Dnevniku Nove TV

Ministar je dodao da je 80 posto zahtjeva za tom naknadom stiglo online putem, a rok za odgovor isplatu naknada za ožujak je do 15. travnja, kaže Aladrović.

“Nadam se da ćemo do tog roka to i učiniti”, dodaje ministar Aladrović.

Prvi iznosi su već poslani poslodavcima.

“U ovom trenutku nešto više od 410 milijuna kuna, daklo oko 120 do 130 tisuća radnika je pokriveno s tim”, ističe Aladrović.

Cilj je, rekao je ministar, da se do Uskrsa isplate sve naknade.

VEZANE VIJESTI

 “Imamo prostor do 15. travnja i naravno da ćemo se potruditi to ispuniti do Uskrsa”, poručuje.

Ministar je rekao i da se jedan velik dio tih naknada odnosi i na radnike zaposlene u turizmu, jer je turizam i najviše trenutno pogođen korona krizom.

“Mnoge turističke i ugostiteljske tvrtke su se prijavile na ovu mjeru i naravno da ćemo im svima pokušati pomoći”, kaže Aladrović.

Iako mnogi traže moratorij na godinu dana od Vlade, Vlada je donijela mjere za period od tri mjeseca. Ministar je odgovorio kako će zemlja izgledati nakon ta tri mjeseca.

“Ekonomski parametri ovise o epidemiološkoj situaciji, na koju imamo doista malo utjecaja, iako Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva rade doista izvrstan posao. Nadamo se da će ova epidemiološka situacija biti bvlja i da će ova kriza kratko trajati”, kaže Aladrović.

Ministar je pojasnio da su neke mjere planirali za tri mjeseca, porezno rasterećenje za tri plus tri mjeseca, a banke moratorij. Ako kriza potraje, bit će donesene i nove mjere ako bude potrebno, kaže Aladrović.

Premijer je najavio idući tjedan razgovor sa sindikatima o zaposlenima u javnim službama, a Aladrović je odgovorio hožće li se razgovarati i o rezanju njihovih prihoda.

“Slijedeći tjedan ćemo održati sjednicu GSV-a i naravno da ćemo ta pitanja otvoriti. Očekuje se solidarnost i očekuje se prijedlog i od strane poslodavaca i sindikata oko toga kako oni vide svoje sudjelovanje u rješavanju ove krize”, rekao je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.