U Hrvatskoj 2101 slučaj zaraze, preminuo muškarac u Dubrovniku

Vijesti 04. svi 202007:00 > 23:10
Patrik Macek/PIXSELL

Trenutačno je ukupno 2101 osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom, a 1522 je oporavljenih. Ukupno je preminulo 80 ljudi.

22:10

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Maja Grba-Bujević zadovoljna je kako je prošao prvi dan u zdravstvenom sustavu uz blaže mjere.

“Informacije s terena su da nije bilo većih gužvi”, kazala je te dodala kako se ovaj tjedan povećavaju kapaciteti. “Radilo se dosta i do sada, iako se kaže da su se samo hitnosti radile, ali to nije baš tako, radili su se i onkološki i kronični pacijenti, dijalize… ne krećemo od nule, nego bi u ovom tjednu htjeli postojeće stranje podignuti za 30 posto”, rekla je Grba-Bujević.

Više čitajte OVDJE

19:21

Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci održao je videokonferenciju na temu “Visoko obrazovanje i znanost u doba ‘nove normalnosti'”, kako bi diskutirali o načinu provedbe visokog obrazovanja i znanosti u vrijeme pandemije koronavirusa.

Jedan od članova znanstvenog savjeta je i molekularni biolog Ivan Đikić koji je objasnio kako se organizirao njegov Institut na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu gdje je direktor.

Više čitajte OVDJE

19:15

Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, za Dnevnik N1 je otkrio kako je izgledalo današnje vraćanje zdrastvenog sustava u normalu.

“Cijeli tjedan pripremali smo se za otvaranje zdravstvenog sustava, ne samo za hitne pacijente. Bili smo spremni, pripremili odjele kliničkih službi i gdje će pacijenti biti primljeni. U zaostatku smo onoliko koliko traje pandemija…Došlo je vrijeme da moramo izaći susret i reći da je svaka bolest vrijedna pažnje i moramo liječiti i njih”, rekao je.

Više čitajte OVDJE

18:38

Od posljedica koronavirusa u dubrovačkoj bolnici umro je 84-godišnji korisnik Doma za starije osobe u Dubrovniku, a riječ je o ukupno drugoj žrtvi covid-19 infekcije iz tog doma.

Više čitajte OVDJE

17:31

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostujući u N1 Studiju govorio je o ponovnom otvaranju zdravstvenog sustava za sve pacijente.

Kazao je kako su se jenjavanjem prvog vala epidemije stekli uvjeti za postupno aktiviranje bolničkog sustava u redovnom programu.

“30. travnja u bolničke ustanove stigao prijedlog i postupak koji je izradio HZJZ kako organizirati redovni program. Tijekom vikenda i danas se uputa usuglašavala. U dijelu ustanova je danas krenuo rad. Radi se o postupnom i ograničenom otvaranju redovnog programa. To nije 100 posto onoga od prije epidemije i tako treba nastaviti”, rekao je Luetić. 

Više čitajte OVDJE

14:17

U protekla 24 sata u Republici Hrvatskoj imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, ukupno 2101, rekao je ministar zdravstva, Vili Beroš, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Dodao je da je jedna osoba preminula.

13:25

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji peti dan nema novozaraženih koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih i dalje 112, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Negativno je sedam uzoraka preostalih od subote, a od devetnaest uzoraka poslanih na analizu u nedjelju osam je negativno, a jedanaest je u obradi. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1980 uzoraka.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je dvanaest pozitivnih pacijenta, od kojih njih jedanaest na Zaraznom odjelu, a jedan u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran. Ukupno je 188 osoba u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno novo kršenje mjere samoizolacije, pa ih je i dalje ukupno 27.

13:17

Prvi val popuštanja epidemioloških mjera od 27. travnja povećao je promet u trgovini i ugostiteljstvu u odnosu na prethodni tjedan, no na godišnjoj razini brojke su i dalje znatno manje, pokazuju podaci Porezne uprave.

Više pročitajte OVDJE.

13:14

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

12:09

U Zagrebu je jučer testirano 78osoba od čega je jedna novopozitivna, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Devet osoba je ozdravilo, a zaražena osoba otprije je bila u samoizolaciji.

12:03

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 97 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije jedna je novooboljela osoba iz Solina zaražena koronavirusom. Osoba je iz samoizolacije.

U odnosu na jučerašnji dan još je 10 osoba izliječeno te je ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno 299 osoba od covid infekcije.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna ženska osoba stara 60 godina, korisnica doma za starije nemoćne osobe u Makarskoj. Uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila je pozitivna i na covid infekciju.

146 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 80 osoba je hospitalizirano. 8 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 Šibensko-kninske županije. 11 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 500 slučajeva zaraze korona virusom, priopćili su iz županijskog stožera.

11:41

Na današnji dan nemamo novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti covid-19. Od trideset i dva pacijenta s područja naše Sisačko-moslavačke županije od ove zarazne bolest ostala su još četiri pacijenta, priopćio je županijski stožer.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju. Jedan pacijent koji je ozdravio od ove bolesti još je na bolovanju i vratit će se na redovan posao po ispunjenju epidemioloških kriterija.

Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih naših stanovnikai potrebno je poštivati sve propisane mjere zaštite, kao i mjere provođenja osobne higijene i higijene kućanstva.

11:34

U Areni Zagreb razmještaju se kreveti koji su bili pripremljeni za slučaj povećane potrebe za smještajem oboljelih od covida-19.

“Oprema će biti rastavljena, spremljena u palete i odvezena u skladište Ravnateljstva civilne zaštite, rekao je Damir Trut, dodavši da se, bude li potrebe, u roku od 48 sati svi kreveti mogu vratiti na staro.

11:13

Do ovog trenutka nemamo novooboljelih od covida-19, tako da je broj oboljelih u našoj županiji i dalje 90, priopćili su iz stožera Šibensko-kninske županije.

Oporavilo se 60 osoba od kojih je 23 s područja Općine Murter-Kornati, 5 s područja Grada Vodica, 8 s područja Grada Drniša, 10 s područja Grada Knina, 9 s područja Grada Šibenika, 3 s područja Općine Tisno, jedna osoba s područja Grada Skradina i jedna osoba s područja Općine Promina.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice i dalje se liječe dva pacijenta, ni jedan nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 75 osoba, od čega je 30 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1496 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

11:12

Na području Zadarske županije nema novooboljelih od koronavirusa, a broj ozdravljenih je na današnji dan 58.

Aktivni nadzor provodi se nad 650 osoba, a istekao je za 2568 stanovnika.

Jučer su testirana 42 uzorka. Od početka testiranja na koronavirus do danas ukupno je testirano 1688 osoba.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je na liječenju troje pacijenata i nitko nije na respiratoru.

Policijski službenici su u protekla 24 sata izvršili 204 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nije evidentirano kršenje propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 8 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

11:11

Na području Istarske županije 17 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite napominjući kako se od danas pacijenti mogu ponovno početi naručivati na pretrage u pulsku bolnicu.

“Unutar 24 sata ispitano je petnaest uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus, a trenutno je na ispitivanju jedanaest uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19”, naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

U Istri je trenutno 1384 osoba u samoizolaciji a tijekom proteklog vikenda, prem podacima istarske policije, zabilježena su tri kršenja mjera samoizolacije i to u Puli, Pazinu i Umagu.

10:41

“Dva tjedna nemamo novooboljelih, u Crikvenici nemamo više pacijenata i od danas nema više propusnica unutar županije. Opreza i dalje treba biti, jer virus je tu negdje”, rekao je župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina.

10:27

Šesnaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija u Ličko-senjskoj županiji, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 3 osobe uzimanjem uzoraka. Tijekom dana se očekuju rezultati istih.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 328 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 167 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 81 osobom na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.

Nisu zaprimljene dojave o kršenju Odluka Nacionalnog stožera (npr. Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja, Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima i dr.).

U protekla 24 sata nije utvrđeno kršenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez odgovarajuće propusnice).

10:23

Od ponedjeljka, 4. svibnja dozvoljeno je prisustvovanje partnera na porodu u Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

Posjeti pacijentima koji borave u bolnici i dalje nisu dopušteni, poručuju iz bolnice.

9:34

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 19 dana zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na području te županije od početka pandemije bilo je zaraženo 10 osoba, a njih sedam je ozdravilo.

Trenutno je u samoizolaciji 517 osoba. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije, a do sada je policija zabilježila ukupno 51 takav slučaj. Kontrole poštivanja mjera samoizolacije izvršene su 3609 puta.

9:26

“Ako se ne budemo pridržavali mjera i uputa HZJZ-a, onda u perspektivi zaista možemo očekivati povećanje broja inficiranih”, rekao je u Novom danu Zlatko Trobnjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Više čitajte OVDJE.

9:25

Kako protječe popuštanje mjera, čitajte OVDJE.

9:22

Broj oboljelih u svijetu od novog koronavirusa premašio je u ponedjeljak 3,5 milijuna ljudi, no stručnjaci se pribojavaju da je taj broj puno veći jer se umrli izvan bolnica uglavnom ne registriraju i ne ulaze u službene podatke.

Europa i Sjeverna Amerika bilježe usporavanje zaraze, no i dalje imaju najveći broj novih slučajeva zaraze.

Više pročitajte OVDJE.

8:34

U drugom koraku popuštanja mjera koji je stupio na snagu danas, omogućen je rad i djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom.

Više pročitajte OVDJE.

7:27

Prema podacima Worldometersa u svijetu ima 3.566.469 slučajeva koronavirusa, umrlo je 248.302 ljudi, a oporavljeno je 1.154.549 ljudi.

CNN piše, pozivajući se na podatke Sveučilišta John Hopkins, kako je u Americi u nedjelju potvrđeno 25.502 slučajeva zaraze te da je u jednom danu umrlo 1313 ljudi. Prema tim podacima u Americi je najmanje 1.158.041 slučaj zaraze, a umrlo je 67.682 ljudi.

Prema sveučilištu Johns Hopkins, pet najteže pogođenijih zemalja po broju slučajeva i smrtnim slučajevima su Amerika, Španjolska, Italija, Velika Britanija i Francuska.

Više pročitajte OVDJE.

7:07

Hrvatska u ponedjeljak ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije koronavirusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Više pročitajte OVDJE.

7:02

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o novim uvezenim slučajevima koronavirusa te novim mjerama.

Objasnio je tko može ući u Hrvatsku na 72 sata i iz kojih razloga.

“Mi smo pred dosta vremena došli na mjeru da oni koji dolaze moraju ići u samoizolaciju na 14 dana. No pokazalo se da oni koji rade u pograničnom području pitaju da mogu prekinuti samoizolaciju i to smo prakticirali neko vrijeme. No to se pokazalo komplicirano. Pa smo uveli da mogu doći na 72 sata. Mjera kojom smo htjeli olakšati se iskarikirala i taj broj je počeo rasti”, kaže Capak.

Više čitajte OVDJE.

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije koronavirusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Više čitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI