Znanstvenik Štagljar o dolasku turista: "Malo sam zabrinut, inače sam optimist"

Vijesti 19. svi 202012:35 > 12:38
Izvor: Borna Filic/PIXSELL

Ugledni hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, koji radi na Sveučilištu u Torontu, a čiji je tim na korak do razvoja novog serološkog testa, u jutarnjem showu Radio Dalmacije otkrio je da je pomalo zabrinut zbog dolaska turista u Hrvatsku, a građane je pozvao da nose maske prilikom većih okupljanja.

Krenulo je popuštanje mjera uvedenih zbog koronavirusa. Na pitanje je li Hrvatska s time krenula prerano znanstvenik odgovara da treba vidjeti kako će se stvari razvijati.

”Gledajte, to vam je sad jedan veliki ‘open air’ eksperiment. Hrvatska mora od nečega živjeti, ne možemo zatvoriti državu zauvijek. Vidjet ćemo za dva-tri mjeseca kako će se stvari razvijati. Ako će biti potrebno ponovno uvesti karantenu, uvest ćemo je ponovno.”

VEZANE VIJESTI

“Ako ne, super. Naravno, sad dolazi turistička sezona, pogotovo Dalmacija ovisi o turistima. Ali moram priznati da me malo strah što će biti kad dođu svi ti turisti izvana koji sad donose u Hrvatsku svoje vlastite viruse, svoje vlastite mikrobe, znači doći će opet do jednog velikog miješanja virusa i ne znam, malo sam zabrinut. Inače sam optimist.”

Pozvao je građane na odgovorno ponašanje.

”Preporučio bih ljudima da nose maske ako idu među veće mase jer nemoguće je da je sad taj virus samo tako odjednom nestao. Znači, taj virus je bio tu, ljudi su umirali, bio je toliko infektivan i sad ga najednom više nema. Ne, to nije točno, virus je još uvijek tu, samo mi moramo svojim odgovornim ponašanjem gledati da se taj virus više ne širi dalje. A to ćemo moći ako nosimo maske jer pokazalo se da su populacije koje su nosile maske bile puno uspješnije u borbi protiv koronavirusa nego ove koje nisu.”

Zahvaljujući njegovom znanstvenom timu uskoro ćemo iz kapljice krvi jeftino, brzo i pouzdano saznati jesmo li imali koronavirus.

#related-news_0

“Bit će nam dovoljno samo 10 mikrolitara krvi, dakle milijunti dio litre, da detektiramo je li neka osoba već došla u kontakt s Covidom ili ne. To je vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi. Uđete, recimo, u starački dom ili bolnicu i u roku od sat vremena napravite oko tisuću tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno. U Kanadi svi serološki testovi koji su trenutno dostupni koštaju između 10 i 20 američkih dolara. Ovaj naš test bi trebao biti barem upola jeftiniji, ako ne još i više “, kazao je Štagljar.

Istaknuo je i da još ne možemo reći hoće li biti drugog vala.

”Možda će biti, a možda i neće. To vam je skroz novi virus, znači mi o njemu ništa ne znamo. Njegov bliski rođak, virus SARS-a je nestao nakon devet mjeseci. Prema tome, još uvijek postoji mogućnost da će taj virus nestati. Međutim, hoće li to stvarno biti tako ili ne, stvarno ne znamo. Moramo i dalje raditi na cjepivu i dalje raditi na lijekovima i biti spremni reagirati u svakom trenutku.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.