Kroflin: Ne mogu gubici biti nacionalni, a profiti privatni

Vijesti 19. svi 202016:34 > 17:04
N1

Makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin u Newsroomu je govorio o pregovorima koje bi ovaj tjedan trebali imati Vlada i Sindikati o Vladinom prijedlogu suspenzije rasta plaća u ovoj godini, te suspenziji isplate božićnica, regresa i jubilarnih nagrada. Naglasio je kako je za izlazak iz krize za Hrvatsku veoma loše da se odluči na rezanje u javnom sektoru, jer se time smanjuje nužna potrošnja.

Pregovori bi trebali biti ovaj tjedan, svi sindikati su proveli svoje procedure, dostavili svoje odgovore Ministarstvu, i sada se čeka Ministarstvo, kazao je. Naglasio je kako nije točno da sindikati nisu svjesni trenutne situacije.

“Sindikati su prvi reagirali kada su vidjeli kakve bi ekonomske implikacije krize mogle biti, te su rekli da će Vlada morati izdašno reagirati kako bi se pomoglo i poduzetnicima i građanima. Vlada predviđa da ćemo imati deflaciju, pad cijena, a kada je cijena zaduživanja niska, a količina novca koji je dostupan velika, svaka kuna koju bi država izvukla iz javnog sektora, bila bi štetna.

VEZANA VIJEST

Ne postoje relevantni ekonomski razlozi da se smanjuje plaća ili da se država na bilo koji način okreće rezovima u javnoj potrošnji. Davanje sugestije resorima da se izvršavaju samo nužne javne nabave nije dobro, to nije nešto što može pomoći privatnom sektoru. Ne smijemo se bojati zaduživanja u ovom trenutku jer naš izlazak iz krize ovisi o tome koliko ćemo potrošnje kreirati”, rekao je Matija Kroflin.

Nakon lipnja moguć skok nezaposlenosti

Kazao je kako je Vlada poslala projekcije da bi neisplata božićnica, regresa i drugih davanja tog tipa iznosila oko 1.2 milijarde kuna, te da je to u korelaciji sa 70 milijardi kuna koje trebaju za servisiranje državnih potreba skroman iznos za participaciju.

“Vlada to radi iz političkih razloga, jer je i i Institut za javne financije rekao da susprezanje od javne potrošnje nije od koristi. Druge zemlje daju bonuse svojim zaposlenicima koji su sada bili na prvoj crti bojišnice s koronavirusom.

#related-news_0

Imam i obzira prema Vladi, trebalo je ne petljati i djelovati brzo. No mi nemamo razvijene mehanizme i mogućnost za grešku je veća. Sindikati inzistiraju na transparentnosti i inzistirali smo na tome da se uplaćuje novac radnicima, a ne poslodavcima. U brzini kreiranja mjera tehnički se stvari nisu odradile. Bojim se da će se u lipnju, kada prestanu isplate potpora za plaće, pokazati razmjer krize i da će nezaposlenost skočiti. Država bi se trebala početi pripremati za takav scenarij”, rekao je Kroflin. 

Naglasio je kako država mora razmisliti kako će, bude li pomagala privatnim kompanijama, vratiti uloženi novac.

Ako ćemo hotelske kuće spašavati državnim novcem, treba raditi i na tome da se razmisli kako će novac vratiti, primjerice da se oformi ford koji služi za javne svrhe. Poduzeća koja će dobivati značajnije zajmove od HABOR-a i Hamag bicroa moraju imati određena pravila ponašanja, ne bi smjelo biti isplate dividendi”, rekao je Matija Kroflin.

Mora postojati odgovornost privatnog sektora

Kazao je kako smatra da stav države mora biti takav da štiti javna sredstva.

#related-news_0

“Ne mogu gubici iti nacionalni, a profiti privatni. Država mora napraviti sve da iz krize izađemo što prije, ali mora postojati odgovornost prijatnog sektora. Moraju reći što je naš dio odgovornosti, što ćemo mi napraviti, a država mora postaviti pravila kako će se poduzetnici ponašati. U Njemačkoj su zbog državnih pravila neki poduzetnici odustali od pomoći države.

Ne možemo dopuštati politikanstvo, izbori nisu sutra i sve što vlada radi do tog trenutka mora biti svrsishodno. Nemamo prostora da ništa ne radimo dva mjeseca. Vlada se mora ponašati kao da ima kontinuitet”, rekao je. 

“Vlada je iz prvog u drugi krug mjera spremna popustiti pritisku poslodavaca, i to tada neformalne grupe, za koju ne znamo koga je zastupala. Vlada je pokazala dozu slabosti i cijela priča o potrebi solidarnosti javnog sa privatnim sektorom vrsta dodvoravanja dijelu javnosti.

Ne znamo još koga zastupa Glas poduzetnika, vidjet ćemo hoće li biti popustljivija prema poduzetnicima u budućnosti”, rekao je Kroflin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.