DIP: Kanada jedina država u kojoj je izvjesno da se neće održati izbori

Vijesti 08. lip 202013:45 > 13:47
Izvor: Ilustracija

Prema dostupnim informacijama, Kanada je jedina država u kojoj je izvjesno da se neće održati izbori za Hrvatski sabor, raspisani za 5. srpnja, potvrdilo je u ponedjeljak Hini Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi u nedjelju je izvijestilo da se zbog pandemije koronavirusa u toj državi neće moći održati glasovanje na parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja.

Hoće li s popisa 50-ak država u kojima su se ranije provodili izbori otpasti još neka, pouzdano će se znati nakon 20. lipnja.

“DIP će do 20. lipnja putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova prikupiti sve potrebne suglasnosti za održavanje izbora, te na temelju toga donijeti rješenja o određivanju biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima država koje su odobrile provedbu izbora, a nakon toga na ta biračka mjesta dostaviti izborni materijal“, odgovorio je DIP na upit kada će se znati konačan popis država u kojima će se izbori moći održati.

Na zadnjim izborima glasovalo 680 birača

Na zadnjim izborima za Sabor, 2016. godine, u Kanadi je ukupno glasovalo 680 birača.

“U registru birača nalazi se 8199 hrvatskih državljana s prebivalištem u Kanadi. Na izborima 2016. aktivno su se registrirala 682 birača, prethodnu registraciju obavilo njih 290, a potvrde preuzelo 98, što je ukupno 1070. Za liste 11. jedinice (inozemstvo) glasovalo je 412 birača, a za liste deset izbornih jedinica u Hrvatskoj njih 268, iz čega proizlazi da ih je ukupno glasovalo 680”, navodi DIP.

Na pitanje što ako još neke države postupe poput Kanade i hoće li tu utjecati na ustavnost izbora, Povjerenstvo odgovara kako je ono tijelo za provedbu izbora, koje ne odlučuje o datumu izbora, niti može utjecati da države daju suglasnost za provedbu.

Ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud, podsjeća DIP.

Birači iz Kanade ipak mogu ostvariti svoje biračko pravo. “U slučaju da pojedina država ne da suglasnost za provedbu izbora, naši državljani (koji žive u toj državi) mogu svoje biračko pravo ostvariti jedino u nekoj od susjednih država gdje će se izbori provesti ili u Hrvatskoj, ako se u njoj zateknu na dan izbora”, kaže DIP.

Nezahvalno je odgovarati na hipotetska pitanja

Upitano kako bi postupilo ako bi se, primjerice, dogodilo da se zbog epidemije ne može organizirati glasovanje u nekim mjestima u Hrvatskoj, jer je teško zamislivo da bi se samo tako prešlo preko toga, Povjerenstvo uzvraća kako je nezahvalno odgovarati na hipotetska pitanja i neusporedive situacije.

“Nezahvalno je odgovarati na hipotetska pitanja, ali nisu usporedive situacije na biralištima u inozemstvu i Hrvatskoj. Ako se pogorša epidemiološka slika u nekima od naših općina ili gradova uoči ili na sam dan izbora, DIP će napraviti sve potrebne predradnje da se izbori održe. Svi članovi biračkih odbora će na ovim izborima, u pravilu, biti iz mjesta gdje imaju prebivalište, pa će ti članovi provesti izbore ako se dogodi potreba za karantenom u tom mjestu”, poručuje DIP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.