Pusić s počasnim konzulima: Važna energetska neovisnost RH

Vijesti 26. svi 201511:29 > 11:34
Izvor: Cropix/Goran Mehkek

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) organiziralo je drugu konferenciju hrvatskih počasnih konzula u sklopu koje je ministrica Vesna Pusić primila oko 40 hrvatskih počasnih konzula iz svih dijelova svijeta.

Pusić je konzulima istaknula hrvatske potencijale koje treba jačati, ponajviše se osvrnuvši na energetsku neovisnost.

Glavna tema ove konferencije je jačanje aktivnosti počasnih konzula u promociji hrvatskog izvoza i privlačenju stranih investicija.

Tijekom dvodnevnog boravka u RH počasni konzuli su se susreli s najvišim državnim dužnosnicima i s predstavnicima relevantnih gospodarskih institucija i poslovnih udruženja, a za počasne konzule organiziran je prijem na kojem se ostvario izravan kontakt sa čelnicima 50-ak vodećih hrvatskih izvoznika.

Danas je u MVEP-u počasne konzule primila ministrica Vesna Pusić koja je ocijenila kvalitetnima dosadašnju suradnju i napredak koji su ostvareni njihovim radom.

Pusić je u svom obraćanju istaknula kako Hrvatska nakon šest i pol godina polako bilježi gospodarski rast, rast industrije te kako zemlja izlazi iz perioda recesije.

Istaknula je posebno turizam koji koja posebno interesira investitore, sektor u kojega su Turska i Čile već uložili znatna sredstva.

Osim turizma, Pusić je kao Hrvatsku prednost navela farmaciju, elektoinženjering, preradu metala, proizvodnju strojeva i alata, informacijske tehnologije, građevinu te preradu hrane i drva koji se imaju priliku plasirati na treća tržišta.

Pusić je ocijenila kako je Hrvatska nova snaga na energetskom polju te kako zbog geopolitičkih okolnosti treba energetsku neovisnost što potaknuto prijašnjim zbivanjima u Ukrajini. Hrvatska radi na tri ključna energetska projekta, poručila je ministrica počasnim konzulima, koji su važni regionalno, ali i za Europu generalno.

Kao prvi važan projekt navela je LNG terminal na Krku, zatim plinovod iz Azerbejdžana putem Transadriatic Pipeline-a (TAP) koji bi prolazio kroz Tursku, Albaniju i Crnu Goru kroz Jadransko more u Italiju, pa i prema Austriji i Mađarskoj.

Treći važan energetski cilj, izjavila je Pusić, jest eksploatacija ugljikovodika u hrvatskom Jadranu, ali i na kopnu.

Istaknula je kako je energetska neovisnost važna za Hrvatsku, ali i za sve zemlje u okruženju koje su proizašle iz bivše Jugoslavije. Pusić je izjavila kako EU zagovara energetske unije, te kako su važni EU projekti plinska povezanost Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Počasni konzuli postavljeni su u onim zemljama u kojima Republika Hrvatska procjenjuje da postoji potreba za doprinosom uglednih i kompetentnih pojedinaca unaprjeđivanju gospodarskih i kulturnih veza te vođenju dodatne brige za hrvatske državljane na dotičnim konzularnim područjima.

Hrvatska trenutno ima 93 imenovana počasna konzula.