Srića: Premijer je svojim primjerom trebao pokazati i staviti se u samoizolaciju

Vijesti 23. lip 202009:15 > 09:19
Izvor: N1

Pulmolog iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac Saša Srića, koordinator zdravstvenih politika SDP-a, gostovao je u Novom danu. Rekao je da ćemo prave posljedice izbijanja zaraze u Zadru vidjeti tek nakon desetak dana kao i da je odgovornost građana u smislu zaštite sebe i drugih popustila.

“Nije to početak drugog vala nego prolongirana priča prvog”, rekao je Saša Srića o rastu broja zaraženih u Zadru nakon što se pokazalo da je + na turniru Adria Tour sudjelovao bugarski tenisač pozitivan na Covid-19. “Prave rezultate, budući da inkubacija traje oko dva tjedna, možemo očekivati kroz tjedan do 10 dana. Vidjet ćemo hoće li brojka rasti”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Smatra da se prije svega radi o propustu organizatora, no i svih onih koji su u tome sudjelovali. “Previše smo se opustili”, rekao je Srića.

Komentirajući činjenicu da se samoizolacija preporučuje u samo određenim slučajevima, Srića je istaknuo da se ne vodimo jednakim kriterijima: “Samoizolaciju smo definirali prije dva mjeseca kad je to bilo značajno i bitno, kad je situacija bila ozbiljnija. Činjenica je da je premijer Andrej Plenković bio u neposrednom kontaktu i svojim je primjerom trebao pokazati građanima i staviti se sam u mjeru samoizolacije.”

I Srića potvrđuje da će ova kampanja izgledati drugačije te da će biti više druženja na otvorenom bez rukovanja. Napominje da treba izbjegavati skupove u zatvorenom prostoru i da će SDP odluke o daljnjim aktivnosti odlučivati ovisno o epidemiološkoj slici. Također smatra da je vrijeme za reduciranje posjeta bonicama i ponovno obavezno nošenje zaštitne opreme. Građane posebno uznemirava činjenica što se u javnom, a posebno u međugradskom prijevozu ne poštuju mjere distance i higijene.

“Brzo nakon smirivanja situacije te su se mjere počele popuštati, a to nije dobro. Treba ostati raspored sjedenja koji bi zadovoljio distancu uz obavezno nošenje maski. Brzo su se maske zaboravile, ljudi su se prestali držati mjera dezinfekcije, a tu je odgovoran i Nacionalni stožer”, rekao je Srića i komentirao kako vratiti odgovornost građana:

#related-news_0

“Političari moraju pokazati svojim primjerom i utjecati na građane. Premijer je morao otići u samoizolaciju. To što se pokazalo da je negativan, ne znači puno jer prvi test može biti lažno negativan. Period inkubacije je oko dva tjedna, ali svojim primjerom je trebao pokazati da se i drugi tako ponašaju. Hrvatska ima dobru epidemiološku sliku, ali vraćamo se na staru priču da imamo mali broj testiranih.”

Građanima preporučuje držanje distance dok i sam kaže da se nema smisla zatvarati u kuću.

Spomenuo je i zabrinjavajuće stanje u zdravstvu, ogromne dugove, a ministra Vilija Beroša pitao je zašto nije platio prekovremene sate liječnicima i medicinskim sestrama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.