U utorak se odlučuje tko će sve smjeti ulaziti u EU od 1. srpnja

Vijesti 29. lip 202017:52 > 17:55
N1

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti "blizu ili ispod prosjeka EU-a", dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. srpnja koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procijenjivati svaka dva tjedna.

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usuglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali veleposlanici zemalja članica.

Veleposlanici su utvrdili kriterije na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU.

Utvrđen i glavni kriterij

Glavni kriterij je da broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU-a” na dan 15. lipnja.

Na taj datum, prosječan broj novozaraženih u EU-a na sto tisuća stanovnika bio je 16. U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija “da broj bude blizu ili ispod” prosjeka EU-a. Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.

Taj kriterij trenutačno zadovoljava 14 zemalja – Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.

Popis nije pravno obvezujući

Popis nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.

Popis i kriteriji za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU, te članovi njihovih obitelji, i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.