„S ponosom nosimo to što nas Plenković podcjenjuje i naziva nas 'aktivistima'"

Vijesti 03. srp 202013:23 > 13:24
Izvor: N1

Tomislav Tomašević, prvi kandidat liste zeleno-lijeve koalicije koju predvodi Možemo! u 1. izbornoj jedinici, ponovio je obećanje zašto desnica „ne dolazi u obzir“, ali i precizirao na što neće pristati niti u SDP-u u slučaju eventualne podrške nakon izbora.

Voditelj je Tomaševića podsjetio da „neki kao da su već deponirali glasove“ zastupnika što će ih dobiti zeleno-lijeva koalicija.

„Smeta mi kad se već računa na našu podršku. Mi smo htjeli biti fer prema našim biračima, da znaju s kim smo spremni koalirati, a s kim ne… Jednostavno ne dolazi u obzir Domovinski pokret, Most i HDZ“, kazao je, navevši potom sporne stavove desnih stranaka o pobačaju, Istanbulskoj konvenciji i o liberalnim vrijednostima.

VEZANE VIJESTI

Tomislav Tomašević potom je pobrojao i što sve zeleno-lijevoj koaliciji smeta kod stranaka koje čine Restart koaliciju.

„Imamo brojne kritike na njihov rad, na njihove neoliberalne politike, na politike koje su dovele do većih nejednakosti, do lošijeg položaja radnika u ovoj zemlji, do njihovih politika koje su se previše dodvoravale desnici, nisu dovoljno poštivale prava manjina…“, kazao je Tomašević.

S druge strane, dodao je:

„Ali, kako nam je jako stalo do toga da se ugasi ovaj mrak s obzirom na izjave o pobačaju, na izjave o politikama koje će još više pojačati ovisnost o turizmu, pa tako i otjerati još ljudi iz ove zemlje trbuhom za kruhom, rekli smo da smo spremni, ovisno o programskim i kadrovskim uvjetima, ovisno o tome kakvu SDP predloži vladu, eventualno podržati formiranje te SDP-ove vlade, ali da ne ulazimo u nju.“

#related-news_0

Rekao je da nakon osnovnog dogovora, sve ono što ne bi bilo regulirano temeljnim uvjetima kako bi podržali manjinsku vladu, u Saboru bi zeleno-lijeva koalicija glasala bilo za bilo protiv, ovisno o čemu je riječ.

„Do dogovora će doći ili neće, ne želimo da nas se tretira kao privjesak“, kazao je Tomašević.

Priznao je voditelju da doista postoje već pripremljeni temeljni uvjeti iz tri osnovna stupa dogovorenih politika koalicije oko platforme Možemo!, ali da puno toga u pregovorima ovisi uopće o tome koliko će njihove liste osvojiti mandata u Saboru.

„Koliko ćemo ostvariti mandata, toliko ćemo moći postavljati uvjete SDP-u. SDP ima brojnih unutarnjih problema, brojnih kadrovskih problema“, kazao je Tomašević.

#related-news_0

Na to što ih Rajko Ostojić, primjerice, naziva „simpatičnima“, jer ga podsjećaju, kako je rekao, na SDP u početku 1990-ih kad je većina iz SKH pobjegla u HDZ, te na izjave Andreja Plenkovića koji ih naziva „aktivistima“, Tomašević je odgovorio:

„Kao prvo, toliko smo mladi da ta vremena, 1990., nismo niti vidjeli. Mi s ponosom nosimo to što nas Plenković podcjenjuje i naziva nas ‘aktivistima’. Mislimo da posvuda u društvu treba više aktivizma.“

Rekao je da je na njihovom programu radilo više od 100 stručnjaka i da program ima 40 poglavlja.

Rekao je da su u Skupštini Grada Zagreba dokazali da sa samo četiri od 51 zastupnika „mogu napraviti tako puno“. I dalje ih, kaže, ima četiri. Zalažu se za progresivno oporezivanje, i to 1 posto najbogatijih, što „postoji posvuda u svijetu“, ali u Hrvatskoj ne, u zemlji koja ima iza sebe privatizaciju iz 90-ih, te „mnogi ne mogu dokazati porijeklo imovine“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.