"Ogroman iskorak bi bio da Pupovac preuzme Ministarstvo vanjskih poslova"

Vijesti 07. srp 202008:37 > 08:50
N1

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u Novom danu N1 komentirao je parlamentarne izbore i formiranje nove vlade.

Škorin Domovinski pokret se rasprao i prije nego se formirao, smatra Goranko Fižulić.

“Mi ćemo dobiti Vladu koju možemo nazvati vladom Plenkovića i Pupovca, nešto što smo gledali u vrijeme Sanadera što je bila vlada s nacionalnim manjinama. Mislim da će ova vlada sa 76 ruku biti Plenkoviću sasvim dovoljna i da on neće ići u nikakva pregovaranja ili nagoravanja pojedinaca iz Škorina bazena, jer mu to jednostavno ne treba”, smatra Fižulić.

Na pitanje može li IDS pomoći u formiranju vlade bez ulaska u vladu odgovara: “Pa IDS je u nekoliko navrata u svojoj povijesti na prešutan način podržavao vlade HDZ-a i to će on sigurno učinitii ovoga puta. Ali ga nikada neće biti u vladajućoj većini”, smatra.

VEZANE VIJESTI

Dodaje da kada bi Pupovac, primjerice, postao ministar vanjskih poslova, to bio značajan iskorak za Hrvatsku.

“Kada bi, na primjer, kojim slučajem bilo hrabrosti i mudrosti da Pupovac preuzme Ministarstvo vanjskih poslova, to bi bio ogroman iskorak i promijenio sliku Hrvatske te doveo Hrvatsku u novu poziviju prema susjedima – Srbiji i BiH”, kaže i dodaje:

“Ako manjine ne dobiju neko značajno ministarstvo, ako to bude samo mjesto potpredsjednika za neke djelatnosti, onda će vjerojatno SDSS poslati nekog drugogo i to ne bi trebao biti Pupovac. Za Plenkovića bi bio veliki iskorak i bitno bi popravilo sliku Hrvatske i njegove buduće europske ambicije bi bile osnažene”, smatra Fižulić.

Kaže i kako će Plenkoviću puno lakše biti napraviti političke, nego gospodarske i ekonomske promjene.

#related-news_0

“Vjerujem da ćemo glumiti reforme kao što smo ih glumili prije, a da se ništa s lokalnom upravom, pravosuđem itd. realno neće dogoditi. Ali u političkom smislu možemo očekivati velike iskorake, što bi sigurno Plenkoviću u svakom pogledu godilo.”

Kaže i kako smatra da Plenković zapravo nije reformirao HDZ. “HDZ se stjecajem okolnosti pomaknuo prema centru. Ali ova pobjeda na izborima je po meni više posljedica tri straha koji su obilježili ove izbore. Prvo, to je strah od duboke zdravstvene i ekonomske krize gdje većina građana bira ono provjereno. Drugi strqah je onaj od Škore – kod dijela birača centra pojava nekakve sivo-crne koalicije se nikako nije svidjela i treći strah je onaj koji su na ovaj ili onaj način vezani za vladajuće, a to je strah od promjene”, smatra Fižulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.