N1 doznaje: Oporba redom odbija Plenkovićev poziv na sastanak!

Vijesti 13. srp 202022:13 > 22:18
Josip Regovic/PIXSELL

Andrej Plenković prošlog je tjedna najavio pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. No čini se kako je većina oporbenih stranaka odbila doći na sastanak.

“Premijer planira pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka iz poštovanja prema njima i prema biračima, kako bi razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom”, rekao je prošlog tjedna glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Sastanci s parlamentarnim stranamaka planirani su za utorak, a njihove čelnike u ponedjeljak popodne zvala je Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić.

U najvećoj oporbenoj stranci SDP-u odlučili su da se neće pojaviti na sastanku. Kako se može čuti u stranci, v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina smatra neprimjerenim da se takvi sastanci dogovaraju putem najobičnijeg telefonskog poziva od danas do sutra. Također, smatraju da nije u redu da se održavaju pojedinačni umjesto zajednički sastanak. Upravo zbog toga će i glavni tajnik stranke Nikša Vukas na Ibleru u utorak u 10 sati održati konferenciju za medije.

I iz stranke Možemo potvrdili su da se nitko iz njihove koalicije neće pojaviti na sastanku. Tomislav Tomašević svoje bi razloge trebao objasniti u utorak u 11 sati u izjavi za medije.

I u Domovinskom pokretu odlučili da se neće pojaviti na sastanku.

“Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom. Dalija Orešković ranije je na Facebooku objasnila zbog čega se neće pojaviti.

VEZANE VIJESTI

“Danima se javnim prostorom provlači informacija o održavanju sastanaka u Vladi s izabranim predstavnicima parlamentarnih stranaka. Evo zašto smatram da je neformalan način pozivanja, bez teme i dnevnog reda te bez jasno i javno komuniciranih sudionika takvih sastanaka sporan, stoga na takvim sastancima nećemo sudjelovati.

Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora.

Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trentuno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira”, napisala je Orešković

Jedini od oporbenih zastupnika koji se zasad planiraju pojaviti su Mostaši. Božo Petrov s Plenkovićem u Banskim dvorima ima zakazan sastanak u utorak u 9:30 sati. Ipak, kada u Mostu vide da se velik broj oprebenih stranaka neće pojaviti na sastanku možda i sami odluče otkazati svoj dogovoreni termin.

Pitanje je hoće li Andrej Plenković ujutro pokušati nagovoriti pojedine čelnike stranaka da se ipak pojave na sastanku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.