Zagreb je naš! i Za grad traže dulji rok za prijavu šteta od poplava

Vijesti 29. srp 202016:42 > 17:43
Ilustracija

Nakon potresa u ožujku Zagreb je pogodila i poplava uzrokovana nevremenom, a iz Grada Zagreba objavili su poziv građanima da prijave štetu.

“Pozivaju se fizičke i pravne osobe da prijave štetu nastalu na imovini uslijed nevremena praćenog obilnim pljuskovima, a koje je u petak, 24. srpnja zahvatilo područje grada Zagreba”, stoji između ostalog u pozivu Zagrepčanima, a rok za dostavu prijave šteta na imovini je četvrtak, 30. srpnja 2020. do 12 sati.

VEZANA VIJEST

Na taj su poziv reagirali iz platformi Zagreb je naš! i Za grad. Traže produljenje roka za prijavu šteta od poplava, a njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Iz Ureda za mjesnu samoupravu poslan je dopis jučer, utorak 28. 7., s nalogom svim Vijećima gradskih četvrti i Mjesnih odbora da se u svrhu svih aktivnosti vezanih uz utvrđivanje razmjera nastalih šteta/posljedica nakon nevremena praćenog obilnim kišama, koje je zadesilo Zagreb 24.7., ŽURNO, a najkasnije do četvrtka, 30.7. u podne, dostavi popis oštećenih objekata.

Dakle, dan je rok kraći od 48 sati što nije dovoljno ni da se obavijesti građane i građanke, a kamoli da se skupe potrebni podaci. Uz to, predsjednici i predsjednice Vijeća i Odbora velikom većinom nisu proslijedili taj poziv vijećnicima.

Zbog još jedne u nizu kaotičnih situacija koje je proizvela uprava grada, vijećnici i vijećnice u Mjesnim odborima i Vijećima gradskih četvrti traže od Gradonačelnika i Ureda za mjesnu samoupravu:

1. da se rok za prijavu štete od poplave produlji na minimalno mjesec dana jer je u 48 sati nemoguće obavijestiti sve građane u potrebi.

2. da se taj Poziv objavi na službenim stranicama grada Zagreba i proslijedi što većem broju medija u svrhu što boljeg informiranja građana.”

Iz gradske uprave su izvijestili da štetu građani mogu prijaviti mjerodavnome vijeću gradske četvrti, vijeću mjesnog odbora ili Gradskom uredu za mjesnu samoupravu elektroničkom poštom na adresi [email protected].

U prijavi je potrebno navesti osnovne podatke (ime, prezime, adresa) i dostaviti fotografije štete ako one postoje.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, preporučuje se prijava elektroničkom poštom, a ako je potrebno, može se kontaktirati i telefonski ili doći osobno u prostorije vijeća gradskih četvrti, mjesnih odbora ili ureda za mjesnu samoupravu.

Svi kontakti mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Zagreba – https://www.zagreb.hr/kontakti/165.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.