Restart promidžbu zaključio s manjkom od 2,2 milijuna kuna

Vijesti 06. kol 202011:31 > 11:33
Davor Visnjic/PIXSELL

Restart koalicija koju je činilo devet stranaka predvođenih SDP-om promidžbu za saborske izbore zaključila je s manjkom od 2,2 milijuna kuna, pokazuje cjelovito financijsko izvješće koje je u četvrtak objavljeno na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Na toj stranici od četvrtka su objavljena cjelovita izvješća 50, od ukupno 55 stranaka, koalicija i kandidata koji su se u srpnju natjecali za Hrvatski sabor, pet sudionika nije u propisanom roku dostavilo svoje izvješća, pa im prijete novčane kazne. 

Među objavljenim izvješćima su i ona pet najvećih stranka i koalicija: HDZ-a, Restarta,  DP Miroslava Škore, Mosta NL i platforme Možemo. Uz Restart koaliciju, promidžbu je s manjkom zaključio i Škorin DP.

Donacije i uglednici: Od 30 tisuća do 548 kuna

Primici za promidžbu Restart koalicije iznosili su 10,6 milijuna, no potrošila je 12,7 milijuna.

Grafičke i tiskarske usluge stajale su je 1,4 milijuna kuna, različiti oblici oglašavanja oko osam milijuna. Na televizijsko oglašavanje potrošila je 3,2 milijuna, na oglašavanje plakatima i na portalima po 1,4 milijuna, na radijsko oglašavanje oko 1,2 milijuna, ono na društvenim mrežama 650 tisuća kuna itd.

Većina primitaka bili u vlastita, odnosno sredstva stranaka koje su činile tu koaliciju, donatori su joj uplatili nešto manje od 700 tisuća kuna.

Varaždinska Vodogradnja uplatila je 50 tisuća kuna, Izgradnja Zaprešić 20 tisuća, Tehnix iz Donjeg Kraljevca 10 tisuća kuna.

Stranački uglednici uplaćivali su različite iznose, od maksimalno dopuštenih 30 tisuća kuna, koliko je uplatio Siniša Hajdaš Dončić, do 548 kuna (četiri puta po 137 kuna), koliko je uplatio dugogodišnji zastupnik HSU-a Silvano Hrelja .

Riječki gradonačelnik Veljko Obersnel donirao je 16 tisuća kuna, nova saborska zastupnica Marina Opačak-Bilić 15 tisuća kuna, po 10 tisuća kuna župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, novoizabrani zastupnici Renata Sabljar-Dračevac i Vinko Grgić, zagorski župan Željko Kolar itd.  

Pripremila: Marija Udiljak