Pupovac: Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe

Vijesti 08. kol 202007:59 > 11:53
Izvor: Dalibor Urukalovic / PIXSELL / ilustracija

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za 11 sati sazvao je presicu u središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu, ispred spomenika Petru Preradoviću.

“Mnogi su od vas tražili izjave onoga u Kninu i nakon njega. Smatrao sam da je bilo bolje da se čuju odjeci onoga što je tamo rečeno prije negoli nih ja o tome nešto rekao. Danas smatram da i ja trebam pridonijeti smirivanju i otklanjanju nesporazuma koje je ono izazvalo.

U Kninu, na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavljenja, a Srbi dan žalovanja, ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, kaže Pupovac i dodaje:

“Njima su više njih, a na samome mjestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komadić kvasca, po prstohat soli. Za raliku od ranijih godina taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja sol nije bila – ili nije bila mišljena – da bude sol na rane. Prije četiri dana započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.”

“Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. Veoma je važno da svi budemo svjesni da svi moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti. Poznati su i glavni akteri”, govori Pupovac.

“Za jedan dio pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju. Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. O njemu ovisi potpuno i istinsko rješavanje kako ovih, tako i u ukupnih, historijskih trauma”, dodaje.

“Nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti”, kaže.

“Znam da neki ovo neće razumijeti”

“Znam da neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti”, rekao je.

#related-news_0

“Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja. Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje te ponovno spomenuo miješanje pogače mira.

“Ne želim da se u Kninu dijeli građane hrvatske i srpske nacionalosti. Želio bih da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti”; kaže Pupovac.

“Ovo je bilo široko sistematski planirano”, rekao je Pupovac o ovogodišnjem obilježavanju Oluje u Kninu na kojem je sudjelovao i SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris Milošević.

Poruka ministru Grliću Radmanu

Poslao je i oštru poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. “Htio bih reći ministru Grliću radmanu. Mi ne trebamo mentore. Mi u Beogradu ne tražimo mentore, nego sugovornike za ovo što radimo, partnere za ovo što činimo, ali isto tako teba reći da u Zagrebu i Hrvatskoj ne trebamo ni patroniziranje.

I rekao bih samo ministru da kada drugima drži lekciju, da se potrudi da u Hrvatskoj građani sprske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje ne doživljavaju ono što su doživjeli ove godine neki ljudi u Dalmaciji”, kazao je Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.