"Ako se svi drže temeljnih mjera, onda nam neće trebati nikakve nove mjere"

Vijesti 14. kol 202018:22 > 18:24
N1

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je gost našeg Dnevnika.

Na početku razgovora komentirao je stavljanje Hrvatske na crvenu listu u Srbiji, ali i razmatranje Slovenije, Njemačke, Slovenije, Austrije da učine isto. 

“Svi prate epidemološku situaciju kao što i mi pratimo u drugim zeljama, činjenica je da broj novooboljelih raste kako u Hrvatskoj tako i manje više u svim članicama EU-a pa i šire.

Epidemija i globalna pandemija je tu, što se tiče Hrvatske jesmo u kontaktu s našim susjedima, pogotovo iz država iz kojih nam dolaze turisti i komuniciramo da nije ista situacija u svim dijelovim Hrvatske. Primjerice županije koje su najbliže Sloveniji su sve i po njihovim kriterijima u zelenoj zoni.”

Božinović u razgovoru za N1 ističe kako su odnosi sa Slovenijom i takvi će ostati. Priznaje da su se nadali smanjenju infekcija tijekom ljeta, međutim širi se.

VEZANE VIJESTI

“Nema govora da bi se bilo što friziralo”, komentirao je pojedine tvrdnje njemačkih i austrijskih medija da Hrvatska frizira podatke o zaraženima.

“Činjenica je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemlja koja ima ovakve turističke rezultate, teško se mogu sjetiti države koja kao Hrvatska ima više od 20 do 25 posto stranih gostiju u udjelu stanovništva.

Napravili smo sezonu koju drugi nisu, sutra je Velika Gospa, to je nekakav početak sezone nakon kojeg broj turista, i domaćih i stranih, počinje padati i mislim da možemo biti zadovoljni sezonom.”

Na pitanje slijedi li daljna eksplozija novozaraženih sljedećih dana kaže: 

“Naši epidemiolozi prate situaciju i kontakte, činjenica je da imamo jedno povećanje koje sigurno neće nestati preko noći, ali s mjerama koje su poduzete i koje će se vjerojatno još poduzimati siguran sma da ćemo dovesti situaciju do jeseni, do početka školske godine da bude prihvatljiva s epidemiološkog gledišta.”

#related-news_0

Dodaje da nitko ne može predvidjeti hoće li biti još veći skok, s obzirom na pojačan angažman, prije svega ove županije u kojima je najvišće novooboljelih i na povećan broj testiranja misli da će epidemiolozi staviti tu situaciju pod kontrolu.

Božinović se nada da će u suradnji i s medijima i građanima uspjeti da ključne poruke ponovno dođu do većine ljudi kako bi se čuvali u razdoblju koje je pred nama.

“Nema nekih novih momemenata, svi koji se drže fizičke distance, održavaju osobnu higijenu i higijenu prostora i izbjegavaju bliske kontakte mogu se tako zaštititi”, rekao je. 

Jesu li se klubovi trebali ranije zatvoriti?

“Epidemiolozi na to odgovore da smo sve zatvorili ne bi bilo vjerojatno novooboljelih. Kada su se potvrdile informacije, ne samo od strane novooboljelih u Hrvatskoj nego i izvan Hrvatske, kada su se utvrdile, odmah smo išli s mjerama, ali one se provode i mijenjaju cijelo ovo razdoblje”, odgovorio je Božinović.

Na pitanje čekaju li nas nove mjere kaže:

“Mjere su više manje poznate, međutim njihovo uvođenje ovisit će o epidemiološkoj situaciji, ne bih ništa najavljivao, najvažnije je da se svi drže temeljnih mjera, onda nam neće trebati nikakve nove mjere.

#related-news_0

Što misli o prijašnjoj izjavi premijera Plenkovića da su pobijedili koronavirus kaže da su ga sigurno pobijedili u prvoj dionici.

“Pa smo ga pobijedili i u ovoj s obzirom na turističku sezonu kakvu nitko nije očekivao i nadam se da ćemo to napraviti i od jeseni kada će biti treće sučeljavanje s koronavirusom.”

Na kraju razgovora komentirao je i kritike bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića oko reforme MUP-a.R

“Ja sam imao jedan mandat, sada imam i drugi i to dovoljno govori o tome kome građani vjeruju i kome su dali povjerenje, ovo je sveobuhvatna reforma kakvu MUP nije imao, a to što se pojedini dijelovi reforme izvlače i napadaju dapače, govorio sam da ja komuniciram reformu javno da bi se svi uključlili pa i kritičari. Od primjedbi, manje ili više dobronamjernih, možemo svi skupa više toga izvući kao cilj, a cilj nam je da MUP bude funkcionalna organizacija primjerene 21. stoljeću i to ćemo postići.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.