"Izračunali smo koliko traje razgovor s kontaktom, fali nam 159 djelatnika"

Vijesti 18. kol 202012:43 > 12:53
N1

Krunoslav Capak u izjavi za medije kazao je kako posjete djeci koja su na bolničkom liječenju nikada nisu bile zabranjene, ali da je vremensko ograničenje odredila ekspertna skupina, naglasio je.

“Horizontalna se mjera odnosi na sve. Na intenzivnoj leži više djece zajedno i zato su donesene takve mjere. One ustanove koje su imale mogućnosti, infrastrukturne, trijažne i druge, samoinicijativno su produžile trajanje posjeta. To je doneseno da bi se djeca zaštitila, kako bi im se zaštitilo zdravlje”, rekao je Krunoslav Capak.

VEZANA VIJEST

Kazao je i kako 15 minuta za pojedine odjele intenzivne njege ostaje na snazi.

“To je preporuka, a za specifične se situacije mogu odrediti duže posjete bez ograničenja. Ako su terminalni bolesnici to bi moglo biti i puno duže”, rekao je.

#related-news_0

Pojasnio je kako su u problemu s kadrovima koji bi mogli raditi na otkrivanju kontakata zaraženih.

“Mi smo izračunali koliko prosječno traje razgovor s kontaktom i sada nam fali 159 djelatnika u zemlji. Računali smo da na svakog zaraženog ide 10 kontakata, a sa svakim od njih razgovor traje oko pet minuta.

Mi bi bili zadovoljni i s manjim brojem onih kolega koji bi se mogli baviti kontaktima i određivanjem samoizolacije. Najbolje bi rješenje bilo da se završene doktore stavi na te pozicije, oni bi prošli edukaciju o Covidu, i ne bi sami donosili odluke, nego uz nadzor”, kazao je Capak.

Testiranja

#related-news_0

“Sada ima tehnologija koje su jeftinije od onih koje su bile na početku. Postoji još i značajan mogućnosti smanjenje cijene testiranja”, rekao je Capak.

Na kapacitetima testiranja se intenzivno radi, 22 ustanove sada to rade, a ukupni je kapacitet testiranja oko 3000-4000 dnevno. Uvijek se može uvesti i treća smjena, ako bude potrebno”, rekao je Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.