Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila kada može doći do zatvaranja škola

Vijesti 06. ruj 202010:14 > 10:42
N1

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostovala je Točki na tjedan gdje je komentirala početak nove školske godine u koronauvjetima, a objasnila je i u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola.

“Škola ne može utjecati na to hoće li netko zaražen doći u školu, bilo od učenika ili nastavnika. To će ovisiti o tome kako se ponašamo u našem okruženju i privatnom životu. Ono na što škola može utjecati jest da ako se pojavi učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus, epidemiolog nakon toga treba utvrditi da što manji broj odraslih i djece ide u samoizolaciju te da se tijekom samoizolacije bolest pojavi kod to manje osoba”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Posebno se raspravljalo o tome tko će sve morati u samoizolaciju ako se ispostavi da je neki učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus.

“U samoizolaciju će ići cijeli razred ako je nastavnik pozitivan i bio je u razredu dok je mogao biti zarazan. Ići će u samoizolaciju i svi nastavnici koji su predavali tom razredu”, rekla je te dodala da postoji mogućnost da epidemiolog utvrdi da u nekim situacijama, ako nije bilo kontakta, ne mora cijeli razred u izolaciju.

“Ne možemo spriječiti da netko od djece ili nastavnika bude u školama pozitivan, ali škola može to ograničiti na jedan razredni odjel”, poručila je.

Objasnila je i u kojem slučaju može doći do zatvaranja škola.

“Škole će se zatvoriti ako svi ili većina nastavnika bude moralo u samoizolaciju pa je stoga u uputama napisano da se nastavnici ne smiju nalaziti uživo. Sastanci većeg broja nastavnika ne bi se smjeli više održavati uživo”, pojasnila je te dodala:

“Najvažnije je sačuvati radnike. Nije isto kada se zarazi učenik i nastavnik. Ako se zarazi jedan učenik, škola može nastaviti s radom.”

#related-news_0

Ključno je da se zaraza ne proširi do te mjere da epidemiolozi ne mogu utvrditi izvor zaraze ili bliske kontakte.

“Ako se u školi ne budu dosljedno primjenjivale mjere može doći do širenja zaraze koju epidemiolozi neće moći pratiti. To je nekontrolirano širenje zaraze i to bi moglo biti razlog za zatvaranje škola na određeno vrijeme, ali takvu situaciju do sada nismo imali”, kazala je Pavić Šimetin.

Istaknula je kako je bilo teško napisati neke upute kojih se treba pridržavati u školama jer su zapravo u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim načinom odgajanja djece.

“Sve što se dogodilo s Covidom sigurno će imati duboki trag i na civilizaciju i na to kako ćemo živjeti. To sigurno nije idealno za djecu i sada ih moramo učiti suprotno od onoga prije. Jako teško nam je palo kada smo u uputama napisali da dijete ne smije dijeliti svoj školski pribor dijeliti s drugom djecom. Svi smo odgojeni da trebamo pomagati drugima, da ne smijemo biti sebični i sad morate napisati jednu takvu groznu stvar. Ali, živimo u takvom razdoblju da biramo između dva zla i moramo izabrati manje zlo”, kazala je Pavić Šimetin i još jednom je naglasila da je to nužno i zbog osobne zaštite i zbog zaštite drugih oko nas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.