Sanja Šprem: Problemi su uočeni i prije nego što su škole otvorile svoja vrata

Vijesti 08. ruj 202011:36 > 12:06
N1

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u gostovanju u N1 Studiju uživo komentirala je početak nove školske godine u uvjetima epidemije. Pojasnila je što posebno brine sindikate, kakva je suradnja s resornim ministarstvom te kako je protekao prvi dan škole.

“Problemi su se detektirali puno prije nego što su škole otvorile svoja vrata u ponedjeljak. Već u subotu smo dobili informaciju o zaraženim zaposlenicima u nizu osnovnih škola tako da možemo reći da su problemi počeli, a škola još nije otvorila vrata”, rekla je te dodala da su neke škole morale prijeći na model C, odnosno nastavu online, a neke su morale odgoditi početak nastave.

VEZANE VIJESTI

“Koliko god pokušavamo biti pozitivni, bila je prisutna i doza zabrinutosti i prije tog ponedjeljka”, dodala je Šprem.

Smatra da je prvi dan škole prošao dobro te da su se škole kvalitetno pripremile za početak nastave.

“Prvi dan škole ne mogu se detektirati svi problemi. Jučer su se ravnatelji dobro i kvalitetno pripremili za otvaranje škola, svi učitelji upoznati su s protokolom tako da se škola pripremila najbolje što je mogla. Osigurane su potrebne količine dezinficijenasa i maskica, ali neće cijela školska godina proći s jednom maskom za učitelje nego se očekuje buduće financiranje i suradnja”, istaknula je Šprem.

Šprem je naglasila da su već uočili neke situacije u kojima se primjenjuju različiti kriteriji i donose različite odluke.

“Već sada postoje različitosti u postupanju pa smo jučer imali situaciju gdje je učiteljica tjelesne kulture u izrazito vulnerabilnoj skupini, a omogućeno joj je da radi online, a imamo i izuzetnog kvalitetnog profesora matematike i fizike za kojeg ne znamo hoće li ravnateljica dati suglasnost da radi online u slučaju detektiranja Covida-19. Već i sami vidimo da ćemo imati puno problema”, kazala je Šprem.

#related-news_0

Istaknula je da su sindikati tražili da se detektira broj vulnerabilnih osoba i među zaposlenicima i među učenicima kako bi se našao najbolji model održavanja nastave kako nikome ne bi bilo ugroženo zdravlje.

“Mislim da će škole biti te koje će prikupiti te podatke, a nadam se da će ministarstvo reagirati i sustavno pratiti stanje u slučaju da neka škola mora prijeći iz modela A u model B.”

Prema trenutnim informacijama, oko 80 posto škola radi po modelu A što znači da se nastava odvija uživo u školama. Model B, po kojemu se dio nastave odvija uživo, a dio online, i dalje brine sindikate.

“Model B iziskuje najviše dodatnog ulaganja vremena i učitelja i zaposlenika generalno u školi. Što će se događati s pravima zaposlenika koja proizlaze iz tog dodatnog rada, sigurno će biti predmet razgovora s resornim ministarstvom. Prema dosadašnjim informacijama, mislim da neće biti problema s ostvarivanjem prava iz kolektivnog ugovora”, pojasnila je.

#related-news_0

Šprem je istaknula kako se brine za kvalitetu nastave jer se za provođenje epidemioloških mjera oduzima dosta vremena.

“Što se tiče provođenja mjera, možda će nastava patiti. Perite ruke, dezinficirajte ruke prije ulaska, izlaska… Dosta je vremena koje se oduzima od same nastave. Bojim se za kvalitetu same nastave. Jasno je da su mjere nužne, ali vidjet ćemo što će biti s kvalitetom i hoće li se sve moći odraditi kako je zacrtano”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.