Malenica o ovrhama: Za sada su sve opcije otvorene

Vijesti 09. ruj 202015:52 > 15:54
Marko Prpic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u srijedu da bi u idućih 10 do 15 dana mogli donijeti odluku o provedbi ovrha, poručivši kako su za sada sve opcije otvorene.

“Za sada su sve opcije otvorene, tako da ćemo u relativno kratkom roku donijeti odluku i izvjestiti o tome javnost i zabrinute građane kojima prijete ovrhe”, rekao je Malenica novinarima.

Podsjećajući da Vlada u srpnju produžila zastoj provedbe ovrha na dodatnih tri mjeseca, Malenica je rekao da prate situaciju, posebice vezano uz epidemiju koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Zadnjih su dana odradili više sastanaka u Ministarstvu pravosuđa i uprave s predstavnicima vjerovnika, ovršenih i blokiranih građana, odvjetničke komore i dr. pa će u što kraćem roku, prije 18. listopada, donijeti odluku.

Malenica je ustvrdio da se kroz mandat ove Vlade broj blokiranih građana smanjio s 370.000 na 229.000, a pritom se povećao iznos plaće koji je izuzet iz ovrhe i dr.

Smatra kako postoji razumijevanje predstavnika vjerovnika i ovršenih i blokiranih građana da se kroz razgovore nađe zajednički dogovor na zadovoljstvo obaju strana.

Ide se za time da u budućnosti smanje troškove čitavog postupka te da im u fokusu budu i vjerovnici i ovršeni građani kojima trošak postupka ne odgovara.

Malenica kaže da Fina ima u svom sustavu oko 170.000 ovrha, a procjenjuje se da je riječ o 30.000 do 40.000 građana, od kojih svaki ima prosječno tri do pet ovrha.

“To je jedini egzaktni podatak koji imamo u vezi ovrha”, kaže ministar pravosuđa i uprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.