Na proslavi svog dana HRM se pohvalio – gumenjacima

Vijesti 17. ruj 202019:23 > 21:01
N1

U splitskoj vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba", obilježen je 29. dan Hrvatske ratne mornarice. Zbog epidemioloških mjera, održana je skromna svečanost na kojoj je obećano kako će se, godinama zapostavljena, flota HRM-a u budućnosti modernizirati jer su u ovom trenutku jedina svijetla točka naše ratne mornarice sami mornari.

Džepna podmornica Velebit, na suhom je već petnaest godina i savršen je simbol stanja u HRM-u. Koliko malo ulažemo najbolje govori činjenica da se zapovjednik, na svečanosti povodom Dana mornarice, pohvalio gumenjacima.

“Govoreći o novim plovnim jedinicama, istaknuo bih i skoru predaju dvije gumene brodice, koje ćemo uskoro dobiti, a što je plod suradnje Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede”, izjavio je na svečanosti Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. 

U izradi su i obalno-ophodni brodovi koji bi trebali stići kroz godinu i pol, bilateralno se s Talijanima dogovaraju dva rabljena lovca na mine, a uskoro će se modernizirati i topovnjače.

Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika HRM-a kaže: “U operativnu uporabu primili smo brod Omiš, u narednih mjesec dana očekujemo isporuku novih motora za raketne topovnjače klase Kralj.”

No sve je to malo, a planirani projekti tek su u fazi planiranja što je kritizirao i ministar obrane.

“Ovi projekti su bili dio i prijašnjih dugoročnih planova razvoja, međutim vidimo da su se neki razvukli na pet ili više godina, a neki se nisu niti realizirali”, ističe ministar Mario Banožić.

Jedina svijetla točka HRM-a su sami mornari, čiji moral nikada nije bio upitan.

“Što vam je najteže?” “Nema najtežega, ništa nije teško”, odgovara desetnik Marinko Kurilj.

Na studiju Vojnog pomorstva obučavaju se budući časnici HRM-a, kojima mornarica, uz siguran posao, nudi i jedinstven stil života.

“Nekad lijepo, nekad teško. Novi brodovi, koji će doći i danas smo čuli da stižu i naravno krasni ljudi, krasni mornari, koji izvršavaju zadaće, ali se vole i zabaviti i sve ostalo. Dođite u HRM!”, sa smješkom poručuje Šime Matas, kapetan bojnog broda “More”.

Oprema će valjda jednom i doći, ali, više je puta naglašeno, ljudi su ključ uspjeha. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.