Novaković o korupciji: Lokalna razina je puno problematičnija nego nacionalna

Vijesti 21. ruj 202010:02 > 11:12
N1

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala antikorupciju s aspekta Povjerenstva. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine, a Novaković ističe da još nisu ispunjene ni sve mjere iz prošle strategije.

“Što se tiče Povjerenstva u zadnjih 2,5 godine koliko traje moj mandat, mi smo se susretali s nekim situacijama gdje je odnos prema Povjerenstvu ili neovisnom tijelu bio upitan. Dobro je da se ide u novu strategiju, ali nije dobro da je još od prošle strategije ostalo neispunjeno nekoliko mjera, a između ostalog i novi zakon o sprječavanju sukoba interesa. Postoji jako puno toga na čemu se može raditi. Lokalna razina je puno problematičnija nego nacionalna i na njoj ima puno toga što bi se novim zakonom trebalo riješiti”, kazala je Novaković.

VEZANE VIJESTI

Osvrnula se i na situacije u kojima Povjerenstvo nije dobilo potrebnu dokumentaciju kako bi se istražio predmet.

“Jedini predmet u kojemu nikad nismo dobili dokumentaciju je predmet Helsinki, a u većini slučajeva dobijemo dokumente. Sama činjenica da se ne dostavi dokumentacija a da za to nema nikakvih posljedica je vrlo loša. Poruka koja se šalje i svim drugim dužnosnicima jest da ne morate ništa dostaviti, da vam ne može nitko ništa i da Povjerenstvo u slučaju nedostave dokumentacije ne može do kraja provesti predmet”, ističe Novaković.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa

“Naši prijedlozi ostaju isti kao i za vrijeme ministra Kuščevića, a nadam se da će se odustati od onog zakona koji je bio prijedlog i krenuti od novog zakona. U međuvremenu se pojavilo nešto što prije nije bilo problem, a to je vođenje postupka zbog povrede načela obnašanja dužnosti. Još uvijek imamo četiri friška predmeta, dva predmeta premijera, jedan predmet Bandića, jedan predmet Bernardića gdje nam je sud u prvom stupnju rekao da mi te postupke ne možemo voditi. Ako se ne ponašate savjesno i transparentno, to vodi u korupciju. Ta prevencija je nužna. Nemoguće je da netko može biti netransparentan i nikome ništa”, rekla je.

#related-news_0

“Svatko ima pravo na pravni lijek, ali zabrinjavajuće je to što godinama to nije bilo sporno, a odjedanput nakon 4-5 godina sudske prakse i podnošenja izvješća u Saboru, a sad je to problem”, kaže Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.