Kerumov HGS smatra da se blati Split, bojkotirao sjednice Gradskog vijeća

Vijesti 21. ruj 202014:13 > 14:17
N1

Sjednica splitskoga Gradskog vijeća odgođena je u ponedjeljak zbog nedostatka kvoruma jer su je vijećnici Hrvatske građanske stranke Željka Keruma bojkotirali zbog, kako kažu, pogrdnog blaćenja Splita na stranici "Dnevna doza splitskog nereda" koja se koristi sloganom "Split je k...".

Taj pogrdni slogan je parodija na HDZ-ov izborni slogan na lokalnom izborima prije četiri godine: “Split je glavni”.

Današnja sjednica je nastavak sjednice koja je počela u prošli ponedjeljak, ali je raspoređena u dva dana zbog opsežnoga dnevnog reda. Vijećnici Gradskog vijeća, u kojemu većinu čine HDZ i HGSS, danas su trebali odlučivati o rebalansu gradskog proračuna. Najavljeno je da će sjednica biti nastavljena za 15 dana.

“Poštovani, stranka Željko Kerum – HGS neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća. Razlog: kleveta i blaćenje grada Splita i građana grada Splita sloganom: ‘Split je k…‘ Tražimo hitno zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njezinog autora Bojana Ivoševića. Tražimo očitovanje gradonačelnika zašto je dao prostor na Vidilici 15 . rujna, gdje se održalo to ruglo, te zašto kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita”, stoji u priopćenju Kerumova HGS-a.

Aktivistička skupina “Dnevna doza splitskog nereda”, koja kritizira stanje u Splitu, dodijelila je 15. rujna ove godine na Vidilici na Marjanu nagrade s pogrdnim nazivom “Zlatni k…”.

“Utemeljili smo nagradu istraživačkim novinarima koji ometaju planove onih koji svoje interese stavljaju ispred interesa grada. Svojim perom suprotstavljaju se svima onima koji se prema Splitu odnose kao da je k… od grada”, rekao je Ivošević tom prigodom dodjeljujući nagrade.

Kerum je, prema navodima lokalnih medija, već podnio kaznenu prijavu protiv svih onih koji su bili na dodjeli te nagrade na Vidilici, te protiv gradonačelnika Krstulovića Opare zato što navodno Gradska uprava financira “Dnevnu dozu splitskog nereda”.

Krstulović Opara rekao je u izjavi novinarima da je Kerumova kaznena prijava protiv njega neutemeljena jer nema nikakvog razloga da navodi da je Grad financirao “Dnevnu dozu splitskog nereda”. “Mi to ne možemo, niti to jesmo – jer riječ je o inicijativi, a ne o udruzi”, dodao je Krstulović Opara. Podsjetio je da “Dnevna doza splitskog nereda” žestoko kritizira i njega kao gradonačelnika.

Pročitajte još

Na upit bi li opet išao u koaliciju s Kerumom, Krstulović Opara kratko je odgovorio: “Sasvim sigurno ne bih.”

Vijećnici oporbenih stranka u izjavama novinarima ocijenili su da je postupak Kerumova HGS-a priprema za lokalne izbore sljedeće godine.

Krstulović Opara također je rekao kako su nazivi kojima se koristi “Dnevna doza splitskog nereda” neukusni i nepristojni te da Grad nije dao dozvolu za korištenje prostora na Vidilici za njihov skup 15. rujna na kojem su dodijeljene nagrade “Zlatni k…”.

Predsjednica stranke Pametno i gradska vijećnica Marijana Puljak smatra da su u pitanju Kerumovi osobni interesi.

“Vjerojatno nije dobio što je tražio u izmjenama GUP-a, u prostornim planovima, u projektima, u radnim mjestima – što su sve bili njegovi apetiti. Apetiti mu nisu ispunjeni i sad je pravo vrijeme da se pred nove lokalne izbore počne na ovaj način raditi igrokaz za građane”, rekla je Puljak.

Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika Petar Škorić, koji je i potpredsjednik splitskoga Gradskog vijeća, istaknuo je kao je za danas planirani rebalans ovogodišnjega gradskog proračuna iznimno važan zbog epidemije covida-19 koja nas je pogodila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.