Procurila tema eseja iz engleskog, NCVVO zvao policiju

Vijesti 19. lip 201513:28 > 13:33
Morguefile

Državnu maturu potresa novi skandal. Među maturantima su u četvrtak na društvenim mrežama počele kružiti četiri potencijalne teme za esej iz engleskog jezika, a jedna od tih tema se doista pojavila na testu kojem su maturanti jutros pristupili.

Teme su procurile na Facebook stranici “NCVVO – Nećemo izaći na maturu”. Ta je stranica u međuvremenu ugašena, te joj više nije moguće pristupiti, ali Google pretraga jasno pokazuje da je još donedavno bila aktivna, javlja DalmacijaNews.

Prema dojavi koja je počela kružiti, četiri moguće teme eseja iz engleskog bile su “Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja, a neki ne”, “Škole bi trebale imati pravo testirati učenike na drogu”, “Učenici srednje škole trebali bi birati većinu predmeta u školi” i “Roditelji bi trebali ograničiti tinejdžerima boravak na internetu”.

Na koncu se na među pitanjima za esej A razine iz engleskog jezika, kako je više splitskih maturanata i potvrdilo za DalmacijaNews, našla jedna od navedenih tema. Radi se o prvoj temi iz predmetne dojave “Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja, a neki ne”.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) za N1 su rekli da je to ozbiljna stvar te da su sve prijavili policiji koja će dalje utvrditi što se dogodilo. Nisu mogli reći što će biti dalje i hoće doći do poništavanja eseja.