"Sve se u samo dva dana može drastično promijeniti, broj se može i utrostručiti"

Vijesti 16. lis 202018:44 > 18:48
Unsplash (ilustracija)

U Dnevniku N1 ugostili smo ravnatelje dva bolnička centra u hrvatskim gradovima - Julija Meštrovića, ravnatelja KBC Split, i Željka Zupčića, ravnatelj osječkog KBC-a. Obojica ističu da situacija zasad nije alarmantna, no ako dođe do velikog porasta oboljelih, problemi će se pojaviti.

“Svi se bojimo proboja virusa u bolnicu”

“Broj od 30 pacijenta za našu ustanovu nije prevelik. Ovo je nešto s čim se možemo nositi. Ako bi se broj povećavao, bit će teže. Ne smijemo se zavaravati, ono što je danas, u samo dva dana se može drastično promijeniti, broj bolesnika se može udvostručiti i utrostručiti. Moramo napraviti sve da nema potrebe za hospitalizacijom, da se zaraza ne širi”, rekao je Julije Meštrović i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Svi se bojimo proboja virusa u bolnicu i svi mi u zdravstvenom sustavu nastojimo se ponašati odgovorno jer je možemo prenijeti u ustanovu. Postoje jasna pravila o ponašanju i izvan bolnice.”

KBC Split na raspolaganju ima 150 kreveta za najteže bolesnike od čega je 30-ak popunjeno. Na pitanje ima li dovoljno osoblja Meštrović odgovara:

“To je najveće pitanje i tu je najveća teškoća svih nas u zdravstvenom sustavu. I prostor i oprema postoje, ali sve može biti problematično kad se radi o osoblju. Zato moramo čuvati zdravstveni sustav jer će prevelik broj bolesnika biti teško opskrbiti. Imamo između 9 do 12, 13 kolega u izolaciji, ali su s različitih odjela. Na vrijeme se prepoznala zaraza.”

“Spremni smo na sve scenarije, prolazili smo i teže izazove, ali ne bi bilo dobro da se tako nešto ponovi”, naglasio je.

Učestalije upale pluća

Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zupčić, kaže da je popunjenost izolacijskih kapaciteta oko 65%. “Pripremamo se za vikend, za potencijalne nove prijeme”, rekao je u Dnevniku N1.

“Imamo pripremljene planove B i C, možemo brzo aktivirati te planove ako bi imali veći priljev. U rezervi imamo koliko treba”, istaknuo je Zupčić.

#related-news_0

Što se tiče broja respiratora, odgovara: “Kao respiracijski centar pokrivamo pet županija, isključivo našim kadrom, nije bilo potrebe povlačenja iz drugih bolnica. Ako bude potrebno, tražit ćemo pomoć od općih bolnica u okolici.”

Komentirajući broj anesteziologa, koji rade s pacijentima na intenzivnoj njezi i respiratorima, rekao je: “S današnjim danom imamo 12 anesteziologa pozitivnih. Uglavnom su asimptomatski, dva s blažim simptomima, dva aspimtomatska kirurga.”

Ako broj zaraženih dodatno naraste, i liječnici će biti pod većim udarom, no Zupčić ističe: “U suradnji s ministarstvom zdravstva radimo edukacije dodatnog liječničkog osoblja i medicinskih tehničara za intenzivno liječenje. Ako dođe do velikog proboja, radit će se samo nužno, sve resurse ćemo usmjeriti prema borbi s covidom. Resorni ministar je iznio brojke i spremni smo svu količinu staviti na raspolaganje, nadamo se da do tih scenarija neće doći.”

Istaknuo je također, što se tiče simptoma oboljelih, zabilježen je rast upala pluća:

“Zadnjih dva do tri tjedna primjećujemo da ima dosta upala pluća, i kod mlađih pacijenata. To je učestalije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.