Zbog epidemije koronavirusa odgođen prvi vikend ovogodišnje "Boranke"

Vijesti 17. lis 202016:44 > 16:45
Izvor: Savez izviđača Hrvatske

Zbog loše epidemiološke situacije i najave lošeg vremena odgođena je prva vikend akcija pošumljavanja u ovogodišnjoj "Boranki", najavljen za subotu i nedjelju na području Žrnovnice kod Splita, priopćio je Savez izviđača Hrvatske.

“Brojke zaraženih u Hrvatskoj, koje su dans i jučer rekordnih više od 1000, nažalost, nikako ne idu u prilog održavanju akcije te smo odlučili, nakon konzultacija sa stožerom Civilne zaštite i drugim nadležnim službama i partnerima, odgoditi akciju pošumljavanja”, naveli su u priopćenju.

“Iako smo akcije pošumljavanja već do sada provodili i po slabijoj kiši, sklanjajući volontere pod šatore ako bi došlo do većeg pljuska, to sada, zbog poštivanja epidemioloških mjera, ne bi bilo moguće”, pojašnjavaju izviđači.

Dodaju da je u pripremi sljedeća akcija pošumljavanja u Žrnovnici koja bi se trebala održati idući vikend – 24. i 25. listopada, za kada je u dugoročnoj prognozi predviđeno lijepo i sunčano vrijeme.

Tijekom 2018. i 2019. u akciji “Boranka” na opožarenim područjima Dalmacije sudjelovalo je oko 6.300 volontera iz cijele Hrvatske koji su zasadili 65.000 stabala na dalmatinskim požarištima.

Ovog je ljeta u volonterskoj akciji “Budi moja voda” zaliveno oko 20.000 novozasađenih stabala na tim požarištima kako ih visoka temperatura i suša ne bi zaustavili u rastu.

Projekt pošumljavanja opožarenih dijelova Dalmacije “Boranka” u Bruxellesu je 2019. dobio najprestižniju nagradu za marketinšku učinkovitost EuroEffie.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.