Bakić: Prozračivanje je možda ključna epidemiološka mjera

Vijesti 18. lis 202022:19 > 22:23
Anadolija (AA)

Poduzetnik Nenad Bakić, danas je na Facebooku pisao o prozračivanju prostorija kao jednoj od mjera koja bi mogla biti ključna epidemiološka mjera.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“PROZRAČIVANJE, možda ključna epidemiološka mjera

VEZANA VIJEST

Možda ste vidjeli sliku u prilogu, mali koronavirus u usporedbi s raznim stvarima, pa i vlati kose. Međutim, slika je POGREŠNA, za jedno 50 puta. Koronavirus je još oko 50 puta relativno manji nego slika prikazuje. Prave srazmjere možete vidjeti u prvom komentaru.

Sada se već zna da je aerosol glavni način prenošenja virusa. Aerosola ima raznih veličina i nema jedne univerzalno prihvaćene definicije koje kapljice zapravo ulaze u aerosol. Ali one veličine 50 mikrona mogu ostati u zraku trajno ovisno o uvjetima u sobi, a manje od (recimo) 10 mikrona neovisno o tome, zauvijek (dok ne udare u nešto, recimo dlačice u Vašem nosu, zid, sluznicu, ili se ne izbace sa zrakom).

Neka istraživanja pokazuju da aerosol veličine 10 mikrona i manji prolazi uglavnom nesmetano i kroz kirurške maske, naravno onda i kroz platnene, imate u komentaru kod prve slike veliki znanstveni rad o tome.

Aerosolne čestice veličine 5-10 mikrona mogu u sebi imati i samo 2-3 virusa. Nema koncenzusa koliko tipično komadića virusa trebate dobiti da se stvarno zarazite, uglavnom su procjene od nekoliko stotina do nekoliko tisuća, ovisi jako i o osobi (stanje mukozne barijere, incijalni odgovor imunosustava …). To može biti od 15 min. do dva sata disanja, ovisno o koncentraciji i drugim stvarima. Ako osoba, s maskom ili ne, zadiše prostoriju, aerosol se raširi po njoj i zarazi skoro sve, naravno ako ima masku ne može vas zapljuvati česticama preko 100 mikrona koje padaju na tlo u 6-7 sekundi, nakon famoznih 1,5-2 metra dosega.

#related-news_0

Znači ključna mjera je PROZRAČIVANJE. To su znali već i u doba Španjolske gripe kad su prvi put masovno uvođeni parni radijatori i proizvođači su davali upute da moraju imati snagu takvu da dobro griju sobu za najhlađeg dana uz otvoreni prostor i držali su prozore otvorene. Znate ono kad dođete kod nekog sa starim sustavom grijanja pa morate otvoriti prozor da bude podnošljivo (dakle to je feature, a ne bug). Link na tu zanimljivu priču imate u komentaru ispod.

Druga jako važna stvar je VLAŽNOST ZRAKA koja je ključna na dva načina. O tome je opet jutros pisao Gordan Lauc, njegov današnji post je u komentaru također. Vlažnost zraka i provjetravanje su međusobno kontradiktorni, zagrijavanje hladnog zraka mu radikalno smanjuje vlažnost. Zato kupite ovlaživače, ili imajte mokre krpe na radijatorima, kuhajte vodu, bilo što …

Respiratorni virusi uglavnom imaju svoju ‘sezonu’, a naravno to nije samo od sebe. Jednostavna objašnjenja su često najbolja”, stoji u objavi Nenada Bakića. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.