Borba protiv govora mržnje: Onemogućiti komentare ispod tekstova na dva sata

Vijesti 20. lis 202009:55 > 09:59
N1

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u Novom je danu govorio o radikalizaciji društva i problemima s kojima se u okviru toga susreću novinari.

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je inicijativu kojom želi upozoriti na priče koje su objavili novinari i kako bi tužno izgledalo društvo bez njih, kao i na brojne napade za koje nitko nikad nije odgovarao.

VEZANE VIJESTI

“Godinama upozoravamo na radikalizaciju i porast govora mržnje u društvu. I mi smo često bili meta najgorih napada, najbrutalnijih uvreda, ali nailazili smo na zid šutnje. Nije bilo reakcija na upozorenje sve do ove priče o terorističkom napadu na Markovom trgu koji je pokrenuo raspravu o govoru mržnje”, rekao je Hrvoje Zovko i dodao:

“Zadnjih pet godina prijavili smo više od 50, skoro 70 slučajeva prijetnji i napada na kolegice i kolege, i fizičkih napada je bilo, a na to je sve aktualna vlast šutjela. Stvoreno je nenormalno ozračje u društvu da su novinari krivi za sve. S crkvenih oltara su govorili da je u novinare ušao sotona, premijer je prozivao naše kolegice i kolege da vode hibridne ratove, bivša predsjednica je imala sramotnu izjavu kad je prijetnje ubojstvom redakciji Indexa karakterizirala kao izraz nezadovoljstva jednog čovjeka kojeg je sud oslobodio odgovornosti jer je branitelj. U startu smo nejednaki pred zakonom.”

Ističe da za napad na Markovom trgu nema opravdanja i “svatko tko ga opravdava želi zlo ovoj državi i radi protiv interesa Republike Hrvatske”: “Drago nam je da je premijer potegnuo ovo pitanje, ali moramo podsjetiti na činjenicu da radikalizacacija društva, govor mržnje prema svima koji su drugačiji, to je nešto što se uzgaja već godinama, desetljećima. To postoji otkad postoji suvremena hrvatska država. 30 godina je trebalo da se povede razgovor o ovome.”

#related-news_0

Također, dodaje da nitko ne traži aplauze, ali da ne pristaju na činjenicu da kolege rade u otežanim uvjetima. Podsjećajući na nedavni verbalni napad na novinarku N1 televizije Mateu Dominiković i ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemku Markotić, Zovko je rekao da je sad, kad je u pitanju netko na visokoj dužnosti, slučaj odmah riješen:

“Koliko je na društvenim mrežama kolegica i kolega dobilo prijetnje, pisali smo policiji, nismo nikad dobili konkretne odgovore osim “istraga je u tijeku”. Govorimo o dvostrukm kriterijima. Ako ste državni dužnosnik, onda će biti riješeno u roku od dan ili dva. Ne pristajemo da nismo jednaki.”

Komentirajući donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima kaže da treba postojati urednička odgovornost za objavljeni sadržaj i komentare, ali da se za početak ne bi smjeli dozvoliti anonimni komentari.

U akciji koju organizira HND i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju se mediji da 23. listopada onemoguće komentare na dva sata:

“Računamo na solidarnost da se 23. 10. od 11 do 13 sata onemogući objavljivanje komentara, neka to bude početak zajedničke borbe protiv govora mržnje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.