Plenković: O tome kako putujem odluku donosim ja, nisam lutka koju netko vozi

Vijesti 20. lis 202012:38 > 13:05
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas mjere za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Nakon predstavljanja novih mjera koje će pomoći gospodarstvu u vrijeme epidemije, komentirao je i aktualnu situaciju, dug prema veledrogerijama, odnose s predsjednikom…

“Teza da zbog fundamentalnih neslaganja idemo mijenjati Ustav, to ne stoji”, rekao je Plenković, dodavši da nema govora o pokretanju bilo kakvoga opoziva. “Tko god vam to govori recite mu da ne govori istinu”, dodaje.

Covid nije karijes

“Što se tiče ostalih tema, imamo krupne teme s kojima se borimo kao Vlada. Jedna je borba protiv covida-19, koji nije nekakav karijes, nije nešto što treba obezvrijediti, što treba podcijeniti, čemu treba lakonski pristupiti, ako se maske trebaju nositi, onda se nose i u Njemačkoj i u Hrvatskoj i da se treba ponašati odgovorno, to je poanta”, rekao je Plenković.

Lijekova će biti

VEZANA VIJEST

“Veledrogerije biraju trenutak kada će se javiti, u intervalima. Cijelo vrijeme imamo pitanje troškova, što smo im ponudili to će vam reći Beroš i Marić.”

Govoreći o dugu prema veledrogerijama, rekao je da će se to napraviti na način koji će državu najmanje koštati, rekao je Plenković.

Zbog tih tenzija između Vlade i veledrogerija ne može doći do uskraćivanja cjepiva građanima, istaknuo je premijer. “Uvijek se došlo do nekog rješenja”, rekao je Plenković.

Upitan kakvu poruku država šalje ljudima, kojima prijete ovrhe, kad kaže da se obveze moraju plaćati, a sama ne plaća potraživanja veledrogerija, Plenković je rekao: “Država je jako puno novca platila veledrogerijama i to nisu usporedive stvari. Ako je ogroman broj ovrha zbog mobitel, to nije lijek, to je ogromna razlika, a zdravstveni sustav mora funkcionirati.”

Kazao je da će lijekova biti. “Te veledrogerije moraju funkcionirati na hrvatskom tržištu i sutra”, rekao je premijer.

“Covid nije stomatološki problem”

Govoreći o covidu-19, rekao je da se radi o bolesti koju se može pobijediti pametnim ponašanjem. “Ovo je bolest koju pametnim ponašanjem svakoga od nas možemo pobijediti. Nestašnim ne možemo. Ovo je prilika da pokažemo snagu mentaliteta i to nije loše, to je dobro, i nije ovo stomatološki problem”, rekao je Plenković.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, da on ne može birati kojim će sredstvom putovati, jer je štićena osoba i to određuje osiguranje, Plenković je rekao da je i on štićena osoba jednakoga ranga, ali da se ne slaže s predsjednikom.

O tome gdje ću i kako putovati odluku donosim ja i ljudi koji rade sa mnom. Nisam ja lutka koju netko vozi na različita mjesta, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.