Možemo: Subvencioniranje stambenih kredita dovodi do rasta cijena stanova

Vijesti 20. lis 202013:02 > 13:03
Izvor: N1

Čelnici političke platforme Možemo! upozorili su u utorak da mjera subvencioniranja stambenih kredita putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dovodi do rasta cijena nekretnina, čime se otežava kupnja stanova velikom broju mladih ljudi.

Podsjetivši da je jučer završio peti natječaj APN-a za subvencije stambenih kredita građanima do 45 godina starosti koji kupuju prvu nekretninu, Tomislav Tomašević ustvrdio je kako se radi o potpuno promašenoj mjeri stambene politike jer potiče rast cijena nekretnina, koje postaju nedostupne velikom broju mladih ljudi.

VEZANE VIJESTI

“Budući da je ta mjera sezonskog karaktera, do cijene nekretnina rastu upravo kada se raspisuju natječaji”, kazao je. Time država radi “medvjeđu uslugu” ljudima kojima pokušava pomoći u rješavanju stambenog pitanja.

Tomašević upozorava da se time javni novac iz proračuna seli u profit banaka i prodavatelja nekretnina, što potvrđuju podaci da je lani profit komercijalnih banaka bio rekordno visok, kao i udio stambenih kredita u njihovu poslovanju.

Ministri govore kako ta mjera ne dovodi do rasta cijena nekretnina, ali ih je u Hrvatskom saboru prije nekoliko dana demantirao guverner HNB-a Boris Vujčić javno rekavši da subvencioniranje stambenih kredita izravno dovodi do rasta cijena nekretnina.

Rast cijena nekretnina u EU 4,3 posto, u Hrvatskoj 9 posto

Pritom je podsjetio da je prošle godine rast cijena nekretnina u EU-u iznosio 4,3 posto, dok je u našoj zemlji bio devet posto.

Osim toga, budući da nisu kreditno sposobni, veliki broj mladih ne može pristupiti toj mjeri. Hrvatska je u samom vrhu EU-a po oblicima prekarnog rada, zato mladi ne mogu koristiti nikakvu mjeru stambene politike i prepušteni su divljem tržištu nekretnina, kaže Tomašević.

#related-news_0

“To je jedan od razloga zašto u Hrvatskoj, od svih članica EU-a, mladi najkasnije odlaze iz roditeljskog doma – u prosjeku s 31,8 godina starosti”, naglasio je.

Sandra Benčić upozorila je da Hrvatska porezno favorizira kratkoročni turistički najam stanova, umjesto da se pomaže dugoročni najam građanima. To treba promjeniti kroz poreznu reformu, kako bi se stimuliralo niže cijene najma za građane.

Također bi trebalo obnoviti javni stambeni fond, ističe Benčić i poručuje da se stambena politika mora vratiti u Sabor i Vladu, umjesto da se prepušta isključivo tržištu.

“Moramo povećati javni stambeni fond, koji sada iznosi dva posto, na minimalno 15 posto, koliko je prosjek EU-a”, rekla je Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.