Građani imaju dva tjedna za raspravu o dokumentima vezanim za obnovu Zagreba

Vijesti 20. lis 202019:13 > 19:19
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestilo je da je u utorak počela javna rasprava o dva ključna dokumenta vezana uz obnovu zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Riječ je o Prvom programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom i Pravilniku o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće.

Ministarstvo je pozvalo zainteresiranu i stručnu javnost da se – ako ima argumentiranih primjedbi i prijedloga na te dokumente koji će biti od velike važnosti za daljnji operativni proces organizirane obnove potresom stradalih zgrada – aktivno uključi u javnu raspravu. Prijedlozi podzakonskih akata objavljeni su na portalu eSavjetovanja a rasprava se provodi do 27. listopada.

VEZANA VIJEST

U Ministarstvu prostornog uređenja istaknuli su kako su prijedlozi dokumenata rezultat kvalitetne rasprave i konstruktivnog dijaloga s predstavnicima akademske i stručne javnosti te drugim javno-pravnim tijelima.

To su podzakonski akti koji su od ključne važnosti za provedbu obnove i drugih mjera uređenih Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Njima se reguliraju aspekti provedbe obnove koji će biti glavna odrednica za rad Fonda za obnovu čije se osnivanje uskoro očekuje.

U Ministarstvu podsjećaju i da su vijećnici županijskih skupština Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije jednoglasno prihvatili prijedlog ugovora o osnivanju Fonda za obnovu. Taj prijedlog još treba dobiti potvrdu na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 27. listopada, a potom slijedi donošenje na Vladi RH u četvrtak, 29. listopada.

#related-news_0

Prvim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije utvrđuju se mjere obnove zgrada koje se odnose na obnovu zgrada javne namjene, višestambenih zgrada, poslovnih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Zagreba i dvije susjedne županije.

Obnovu odnosno uklanjanje zgrada, gradnju obiteljskih kuća, isplatu novčane pomoći na temelju odluke Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, sukladno tom programu, provodi Fond za obnovu, putem ovlaštenog arhitekta, ovlaštenog inženjera građevinske struke, odnosno izvođača. Ako vlasnik, odnosno suvlasnici oštećene zgrade koji na temelju odluke o obnovi sami obnavljaju zgradu, obnovu tih zgrada provodi vlasnik. odnosno suvlasnici zgrade, stoji u priopćenju.

#related-news_0

Programom se definira i detaljno razrađuje lokacija područja na kojima se provode mjere, podjela lokacije na zone, analiza zatečenog stanja i nastale štete te predviđanje mogućih daljnjih štetnih posljedica s procjenom šteta. Također i operativna organizacijska struktura i nadležna tijela za izvršenje pojedinih mjera, prioriteti i rokovi provedbe mjera, kriteriji za odabir početnih sudionika u obnovi te konzervatorske smjernice za zgrade koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i one zgrade koje se ne obnavljaju u cijelosti, razradu postupka podnošenja zahtjeva za obnovu i rokova za podnošenje zahtjeva.

Pravilnikom o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće propisuje podrobniji sadržaj i tehničke elemente projektne dokumentacije obnove potresom oštećenih zgrada javne namjene, višestambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada te obiteljskih kuća, projekte za uklanjanje zgrade i za građenje zamjenske obiteljske kuće i drugo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.