U Hrvatskoj 1424 nova slučaja zaraze, 11 osoba preminulo

Vijesti 21. lis 202007:04 > 23:14
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

U posljednja 24 sata zabilježena su 1424 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6459. Među njima su 622 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.

23:12

U Kliničkoj bolnici Dubrava trenutačno je zbrinuto 154 pacijenata s koronavirusom. Kapaciteti se brzo pune jer je zaraženih sve više. Samo danas u Hrvatskoj ih je bilo 1424.

U KB-u Dubrava slobodnih je još samo šest kreveta. Dr. sc. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine, s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV, smatra da se bolnica prebrzo puni.

Više čitajte OVDJE

20:38

Brazilske zdravstvene vlasti objavile su u srijedu da je umro dobrovoljac u kliničkom ispitivanju cjepiva za covid-19 tvrtke AstraZenece i sveučilišta Oxford.

Vlasti su dodale da će se ispitivanje unatoč tome nastaviti. Pojedinosti o umrlom nisu objavile, pozivajući se na povjerljivost podataka o sudionicima.

Sveučilište u Sao Paulu, koje sudjeluje u fazi 3 ispitivanja cjepiva u Brazilu, odvojeno je priopćilo da je umrli Brazilac, ali ne i to gdje je živio. Kako je javio Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli sudionik pokusa nije primio cjepivo već se nalazio u kontrolnoj skupini.

Više čitajte OVDJE

19:55

U Zagrebu je danas ponovno bilo mnogo novih slučajeva – 337. Virus je ušao u četiri doma za starije, a zaraženo je i 26 učenika.

Stanje još nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” gostujući u Dnevniku HRT-a.

“Imamo kontinuirani porast novozaraženih i mislim da ćemo već sutra imati novi rekord”, rekao je, te dodao da sada plaćamo danak slobodnog ponašanja i nepridržavanja mjera od prije 10-20 dana.

Više čitajte OVDJE

18:01

Miistar zdravstva Vili Beroš komentirajući porast zaraženih u Hrvatskoj kazao je da se koronavirus širi horizontalno i zrakasto.

“Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Jasno je da se virus horizontalno i zrakasto šiti među populacijom, stoga je sada potrebno biti oprezniji nego ikad”, poručio je.

Komentirao je i postoji li mogućnost uvođenja policijskog sata.

“Ako bude potrebno, ali ne želim u ovom trenutku dati potvrdan odgovor. Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno”, rekao je i dodao prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti.

Više čitajteOVDJE.

14:44

Od 19. listopada u 14 sati evidentirane su 24 nove osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. Radi se osobama sa prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (4), Grad Krapina (4), Grad Pregrada (1), Grad Zlatar (1), Općina Bedekovčina (1), Općina Desinić (2), Općina Krapinske Toplice (3), Općina Kumrovec (1), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (4), Općina Radoboj (1) i Općina Zlatar Bistrica (1). Među novooboljelim osobama 19 ih je testirano 19. listopada, dok su ostali novooboljeli testirani proteklih dana.

13:24

Nema govora o policijskom satu ili lockdownu, kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodaje kako je dovoljno samo da se pridržavamo trenutnih mjera. “Mi smo donijeli mjere koje, kad bi se primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane, ne bi nam trebale nikakve dodatne aktivnosti u smislu sprješavanja širenja zaraze.”

Više pročitajte OVDJE.

13:20

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 10 je novooboljelih osoba od covida-19 te je jedna osoba preminula.

8 oboljelih osoba je s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Senja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Jedna osoba starije životne dobi (81 godina) preminula je u OB Gospić. Preminula osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni koronavirus imala i niz kroničnih bolesti. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 485 osoba.

13:15

U Međimurskoj županiji 85 je novih zaraženih koronavirusom, izvijestili su na konferenciji za novinare iz Županijskog stožera Civilne zaštite u srijedu u Čakovcu te istaknuli da je među testiranima velik postotak oboljelih.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal naglasila je da Međimurje bilježi najgore brojke do sada. “Jučer je zabilježeno 85 pozitivnih pacijenata, a svakim danom svjedočimo velikom broju testiranja. Uglavnom, više od 200 pacijenata traži i dolazi k nama na briseve“, rekla je Payerl-Pal.

12:05

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 326 uzoraka. Što se tiče izvora zaraze, u 35 slučajeva se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 35 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Jedna nova osoba je hospitalizirana.

S obzirom da je u istom razdoblju evidentirano 18 oporavaka, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 288. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 25 osoba. 24 osoba je s težom kliničkom slikom, a jedna od njih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno ih je 263.

Zbog pozitivnih osoba bilo je postupanja u šest osnovnoškolskih ustanova i 2 srednjoškolske ustanove, a jedan srednja škola je kompletno prešla na online nastavu. Također su bila postupanja u tri dječja vrtića, pri čemu je jedan dječju vrtić privremeno zatvoren.

12:04

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 33 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Tri novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, a 30 novooboljelih osoba vezano je uz Opću bolnicu Bjelovar. Riječ je o 9 zdravstvenih djelatnika i 21 pacijentu koji se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Bjelovar.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 120 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u našoj županiji 916 osoba.

11:27

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 938 obrađenih testova danas je 177 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 96 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1992 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 39 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

11:25

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 23 osobe su oboljele od covida-19; 13 ih je s područja Grada Šibenika, pet s područja Grada Vodica, tri osobe su iz Bilica, te po jedna iz Knina i Drniša.

Od ukupnog broja oboljelih, 14 osoba povezano je s Cvjetnim domom u Šibeniku; riječ je o devetero štićenika i petero djelatnika Doma. Trenutno je 71 aktivan slučaj oboljenja od covida-19. Pet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:16

Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (12), grad Nova Gradiška (8), općina Cernik (2), općina Nova Kapela (1), općina Podcrkavlje (1) i općina Slavonski Šamac (1). Broj aktivnih slučajeva je 108. Hospitalizirano je ukupno 15 osoba. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Trenutno je u samoizolaciji 625 osoba.

11:13

Novih 29 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Karlovačkoj županiji u zadnja 24 sata, a od početka epidemije zaraženo je 717 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Još traje epidemiološka obrada novozaraženih i utvrđivanje njihovih kontakata.

U Općoj bolnici Karlovac trenutno se liječi 36 covid pozitivnih pacijenata, a jedna je osoba na respiratoru. U bolnici je osmero novozaprimljenih zaraženih osoba, četvero ih je otpušteno na kućno liječenje, a pet premješteno u Opću bolnicu Ogulin gdje se sada od covida-19 liječi 18 pacijenata.

U samoizolaciji je 495 osoba.

11:09

Nove 73 koronavirusom zaražene osobe bilježi Zagrebačka županija u zadnja 24 sata, a zaraza je utvrđena i kod 12 korisnika te devet djelatnika doma za starije na području općine Pušća.

Više pročitajte OVDJE.

10:51

Za 27 novih osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a 14 osoba je izliječeno, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Zaraženo je 10 muških i 12 ženskih osoba iz Dubrovnika, a njih 13 ima utvrđenu epidemiološku vezu. Na virus su pozitivne i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke, po jedan muškarac iz Konavala i Metkovića te jedna ženska osoba iz Stona.

Od 14 izliječenih osam ih je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna osoba iz Orebića, Župe dubrovačke i Konavala. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 12 osoba. U samoizolaciji je 521 osoba.

10:27

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 87 osoba, a testirano je ukupno 428 uzoraka (295 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 133 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše (28) pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka, a s prigradskim naseljima (Josipovac 5, Višnjevac 5, Tenja 3, Briješće 1) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 42 osobe. Slijede Đakovo s 10 novopozitivnih osoba te Bistrinci 6 i Belišće 4. Po dvije novopozitivne osobe imaju Antunovac, Bilje, Brezik Našički, Ernestinovo, Gašinci, Ivanovac, Našice i Valpovo, dok po jednu Aljmaš, Bijelo Brdo, Čepin, Dragotin, Kopačevo, Laslovo, Podravski Podgajci, Strizivojna i Satnica Đakovačka.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 70 pacijenata koji su oboljeli od covida-19 od kojih je devet na respiratoru.

10:24

Na području Zadarske županije 18 je novooboljelih osoba od covida-19. Riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi sa područja Grada Zadra (11), Paga (1), Privlake (1), Starigrada (1), Sv.Filipa i Jakova (2) i Škabrnje (2). Svi novooboljeli obiteljski su kontakti sa dosad zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 208 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 409 osoba, a istekao je za njih 8159.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirana su 4 bolesnika.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

10:11

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 na području županije potvrđena 44 nova slučaja bolesti covid-19. Riječ je o 29 osoba iz opće populacije te 15 osoba iz Doma za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca. Objekt u Križevcima je stavljen pod mjeru izolacije te je u tijeku epidemiološka obrada kontakata.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 107 slučajeva bolesti covid-19, sedam osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.

10:01

U posljednja 24 sata zabilježena su 1424 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6459.

Među njima su 622 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata.

Preminulo je 11 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 28287 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 393 preminulo, ukupno se oporavilo 21435 osoba od toga 473 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 24242 osobe.

Do danas je ukupno testirano 411 947 osoba, od toga u posljednja 24 sata testirano je 8255 osoba.

9:50

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 26 novih pozitivnih osoba na covid-19 (5 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Tovarnika, 3 iz Iloka, 3 iz Vukovara, 3 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Borova, 1 iz Županje, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Orolika i 2 osobe s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

9:32

U Ministarstvu zdravstva za 12 sati zakazan je sastanak ministra Vilija Beroša, ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka i ravnatelja NZJZ-a Zvonimira Šostara.

9:26

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 255 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 17 pozitivnih osoba.

Kod 12 osoba radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (5), Zagreb (4), Slavonija (2), Split (1)). Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a za 4 je u tijeku epidemiološka obrada. Među novozaraženim je 1 osoba iz Nogometnog kluba Istra 1961, 1 nezdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula i 3 nezdravstvena djelatnika Zavoda za javno zdravstvo.

Poduzete su sve protuepidemijske mjere, dekontaminiran prostor i trenutno su mjere samoizolacije određene za 6 nezdravstvenih djelatnika (administrativno osoblje) Opće bolnice Pula. Nema promjena u kontinuiranom pružanju zdravstvenih usluga u Općoj bolnici Pula i Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Izliječene su 3 osobe. Trenutno je 65 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 296 osoba

9:23

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar za N1 je komentirao stanje s epidemijom koronavirusa.

Mi smo jučer postavili svoj rekord, obavili smo 1560 testiranja. Broj testiranja je duplo veći od onoga što samo mi u Zavodu testiramo. Bio sam u pravu kad sam rekao da ćemo u sljedećih 7-10 dana imati preko 2000 pozitivnih, prognoze epidemiologa su da će ti brojevi rasti”, rekao je Šostar za N1.

Više pročitajte OVDJE.

9:15

U Primorsko-goranskoj županiji danas su 63 novozaražene i 12 ozdravljenih osoba. Aktivnih slučajeva covida-19 u županiji ima 246. Ukupno je testirano 619 uzoraka.

9:00

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar potvrdio je za N1 da je u Zagrebu zabilježeno 337 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

8:23

U Zagrebu je danas 337 novozaraženih koronavirusom, rekao je šef NZJZ-a Zvornimir Šostar za N1. Testirano je više od 1.500 osoba, kazao nam je.

8:19

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 405 osoba, a ukupno je testirano 11076 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 103 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer.

8:05

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o tri osobe s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Petrinje te jednoj osobi s područja općine Topusko, priopćio je županijski stožer.

7:37

Brojne europske zemlje uvode strože mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Od obveznih maski i u zatvorenom i na otvorenom do novčanih kazni za nepoštivanje mjera.

Više pročitajte OVDJE.

7:23

Profesorica Alemka Markotić ističe da je prerano donositi zaključke o tome jesu li ili nisu novodonesene mjere urodile plodom, a s obzirom da su u zabilježene manje brojke posljednja dva dana.

“Treba pratiti cijeli tjedan, vidjet ćemo kako se će stvari razvijati. Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će taj učinak sada svakako biti sporiji jer prije kada smo donosili mjere, virus nije bio toliko raširen u populaciji. Sada kada se toliko raširio, one ne mogu polučiti tako brz učinak.”

O prognoziranju broja novozaraženih

“Kolega Šostar je neurokirurg, ja sam infektolog, kolega Lauc je molekularni biolog… Mi možemo imati neku svoju ideju o nečemu, a najbolje da se ovo prepusti struci koja je za to pozvana da to radi, a to je epidemiološka struka. Svatko može od nas pogoditi neku brojku, ja sam pogodila dan kada je bilo 0 zaraženih. Ali ne zato što nešto znam, nego zato što sam to pogodila. Ne možemo na taj način razgovarati, svatko sa strane svoje struke treba davati informacije o onome o čemu je on najpozvaniji. Potrebne su nam različite informacije oko liječenja, razvoja cjepiva…”, poručuje profesorica Markotić.

 Više pročitajte OVDJE.

7:14

“U ovom trenu ne pripremamo nikakve nove mjere, nego apeliramo, educiramo da se primijene one koje je donio Nacionalni stožer. Lokalni, županijski stožeri imaju opciju da primijene strože mjere. Mi ne pripremamo nove mjere pratimo što će se događati s ovima”, kazao je Krunoslav Capak gostujući u Dnevniku u 18.

Više pročitajte OVDJE.

7:10

Tri člana zbora opere riječkog HNK-a oboljela su od covida 19, a svi ostali članovi su u samoizolaciji, priopćeno je u utorak iz HNK Ivana pl. Zajca koji je također obavijestio da se sljedeća dva tjedana odgađa planirani program tog kazališta.

Više čitajte OVDJE.

Stanje po županijama 21. listopada 2020.:

 • Grad Zagreb – 337 novih slučajeva zaraze
 • Splitsko-dalmatinska županija – 177 novih slučajeva zaraze
 • Osječko-baranjska županija – 87 novih slučajeva zaraze
 • Međimurska županija – 85 novih slučajeva zaraze
 • Zagrebačka županija – 73 nova slučaja zaraze
 • Varaždinska županija – 70 novih slučajeva zaraze
 • Primorsko-goranska županija – 63 nova slučaja zaraze
 • Koprivničko-križevačka županija – 44 nova slučaja zaraze
 • Bjelovarsko-bilogorska županija – 33 nova slučaja zaraze
 • Karlovačka županija – 29 novih slučajeva zaraze
 • Brodsko-posavska županija – 29 novih slučajeva zaraze
 • Dubrovačko-neretvanska županija – 27 novih slučajeva zaraze
 • Vukovarsko-srijemska županija – 26 novih slučajeva zaraze
 • Krapinsko-zagorska županija – 24 nova slučaja zaraze
 • Šibensko-kninska županija – 23 nova slučaja zaraze
 • Zadarska županija – 18 novih slučajeva zaraze
 • Istarska županija – 17 novih slučajeva zaraze
 • Ličko-senjska županija – 10 novih slučajeva zaraze
 • Sisačko-moslavačka županija – 8 novih slučajeva zaraze
 • Požeško-slavonska županija – 7 novih slučajeva zaraze

VEZANE VIJESTI