"Količina cjepiva koje će države članice dobiti, razmjerna je broju stanovnika"

Vijesti 22. lis 202009:04 > 09:05
N1

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u Novom danu govorila je o hitnom summitu EU-a koji je sazvan za idući tjedna zbog pandemija. Naime, brojke u mnogih državama Europske unije, poput Francuske i Belgije, su zabrinjavajuće.

Što se očekivanja tiče, eurozastupnika Sunčana Glavak kaže kako hodogram hitnog summita još nije poznat, ali u prvom planu jest “ublažavanje posljedice koronakrize na EU tržištima”.

Glavak ističe kako je EU izdala socijalne obveznice u vrijednosti 17 milijardi eura u okviru programa SURE na koji se dosta oslanja i Hrvatska – njime će se osigurati sredstava za očuvanje radnih mjesta. Novac se očekuje “krajem godine ili početkom godine, ovisno o ritmu, a ovim će se troškovima moći pokriti troškovi izravno povezani s financijskim troškovima skraćenja radnog vremena, itd”, pojašnjava Glavak.

VEZANE VIJESTI

Što se cjepiva tiče, Glavak ističe kako ne može reći kada će ono biti dostupno jer EU pokušava proces koji inače traje i do 10 godina skratiti na godinu dana.

“Mi u Odboru stalno razgovaramo s ljudima koji izravno rade na proizvodnji cjepiva, u stalnom smo kontaktu sa stručnjacima. EU pokušava ubrzati proces koji inače traje 10 godina i skratiti to na godinu dana.

Financijska podrška je tu, tri su ugovora koja omogućuju nabavku cjepiva nakon što se on pokaže sigurnim i učinkovitim. Točno je da se od država članica očekuje da već sada pripreme službe za dostavu cjepiva, opremu za cijepljenje, transport i – što je jako važno – da rade kampanje o koristima cjepiva kako bi se povećalo povjerenje javnosti jer ima dosta kontradiktornih informacija”, ističe Glavak.

“Sve će države članice istodobno dobiti pristup cjepivima protiv covida-19, a ukupan broj cjepiva bit će razmjeran broju stanovnika. To još nije do kraja definirano, na koji način će se skupine cijepiti, ali svi rade na tome da bi se došlo do konačnog cilja, a to je cjepivo. Ali do tog trenutka se trebamo ponašati odgovorno”, zaključuje Glavak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.