Trut: Bude li se zaraza širila ovim tempom, imamo 2360 kreveta na pet lokacija

Vijesti 22. lis 202013:51 > 14:00
N1

U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

Zaštitne opreme imamo dovoljno, rekao je Damir Trut za N1. Dio nje se i obnavlja i ponovno naručuje, dodao je.

VEZANE VIJESTI

 Govoreći o kapacitetima za zbrinjavanje oboljelih, Trut je ponovio da su šatori koje održava vojska rješenje u krajnjoj nuždi, a arene i sportske dvorane predstavljaju treći korak.

“Ako zaraza bude išla tempom da se one moraju aktivirati, imamo 2360 kreveta u različitim sportskim objektima na pet lokacija u Republici Hrvatskoj”, rekao je Trut.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš također je komentirao situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

“S obzirom na očekivan broj novozaraženih moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB Dubrava, za prijem covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razboljeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidalizirati jer moramo sami pobijediti širenje virusa”, rekao je Beroš i dodao:

“U Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uključujući šatore, ali zbog uvjeta tamo nismo planrali zaprimati bolesnike. Osim KB Dubrava postoje sekundarni centri, specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao s nekim županima, vlasnicima tih bolnica, a uvijek ostaje treća opcija Arena i slično, u velikim gradovima.”

Apeliram da spoznamo brojeve, pravce kretanja, da se uozbiljimo i da zajednički pridonesemo da dodatni kapaciteti ne budu potrebni, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.