Miha Orešnik: Neslužbeno sam saznao da Slovenija ponovno ide u lockdown

Vijesti 22. lis 202017:32 > 18:01
N1

Miha Orešnik, slovenski novinar emisije "Svet“ na Kanalu A, gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o epidemiološkoj situaciji u Sloveniji. U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi dnevni rekord, a Orešnik navodi da je neslužbeno saznao da država ponovno ide u lockdown.

“Danas je bila sjednica Vlade, a na press konferenciji će biti i premijer JanezJanša. To znači da slijede nove strože mjere, ne pojavljuje se često na konferencijama. Neslužbeno sam saznao da idemo ponovno u lockdown. Ne znamo još detalje, ali slično kao u proljeće, zatvara se skoro sve. Školski odmor je sljedeći tjedan pa će škole i vrtići biti ionako zatvoreni, ali od trgovina ostaje tvoreno samo ono što je hitno, hrana i slično. Zatvaraju se frizeri, automehaničari, lokali su već zatvoreni. Od ovog tjedna imamo i policijski sat, zabranjeno je kretanje od 21 sat do 6 sati ujutro i zabranjeno je kretanje između regija. Danas je i zadnja slovenska regija postala crvena”, kazao je Orešnik.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je kako je već pri lockdown u proljeće bio veliki financijski teret za državu, a ovaj novi mogao bi biti još i teži.

“Teško je, bilo je puno posljedica i na proljeće kada smo zaključali državi i zatvorili sve, a sada mislim da će biti još gore. Neka poduzeća su u strašnoj krizi još od proljeća. Premijer Janša rekao je da su na proljeće bile neke financijske rezerve za poduzetnike, ali sad tih rezervi više nema. Zdravstveni sustav je u teškoj krizi i ministar zdravstva rekao je da sustav ne bi izdržao da ostanemo samo na tim mjerama koje smo uveli u ponedjeljak, a one će djelovati tek za dva tjedna. Sad imamo strašne podatke, brojke su se udvostručile u ovom tjednu i na intenzivnoj njezi i na respiratorima, ponestaju i bolnički kreveti”, naveo je Orešnik te dodao kako se nadaju da će ove nove mjere zaustaviti dodatni rast broja novooboljelih.

Policijski sat

Orešnik je detaljno pojasnio i uvođenje policijskog sata u Sloveniji, poručivši da se građani u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera.

“Nakon 21 sat nema kretanja, osim u iznimnim slučajevima, kao odlazak ili povratak s posla ili neki drugi hitni slučajevi. Slovenci se toga dosta drže. Bilo je malo prosvjeda u Mariboru, oko 5 prosvjednika koji su se brzo razišli kad je policija došla.”

Komentirao je i kakva je situacija s političkog aspekta, tko donosi mjere te čime se bavi oporba u vrijeme koronakrize.

“Preko parlamenta idu samo tzv. protu-korona paketi i mjere za pomoć gospodarstvu, a što se tiče mjera o zabrani kretanja i slično, to ide preko uredbi vlade, bez parlamenta. Ustavni sud je rekao da to nije protuustavno, ali da vlada mora svaki tjedan te mjere evaluirati i vidjeti jesu li još potrebne. Oporba ne kritizira vladine mjere i pozivaju ljude da se drže mjera, ali kažu da je loša komunikacija i da vlada ne komunicira dobro te mjere. Oporba se kod nas sad bavi svim drugim stvarima. Janšina vlada mijenja ljude u vrhu policije i u drugim nezavisnim agencijama, a oporba zahtijeva izvanrednu sjednicu.”

#related-news_0

Orešnik je komentirao da je nedostatak zdravstvenih djelatnika trenutno jedan od najvećih problema te da je to ključni razlog zbog kojeg je sustav preopterećen.

“Gotovo sve bolnice imaju velike probleme. Ima dosta zaraženog osoblja. Ionako imamo premalo liječnika, medicinskih sestara, a sada je tu još i zaraza. Još uvijek nemamo specijaliziranu covid bolnicu. Zdravstveno osoblje je na rubu. Imamo i vojnu bolnicu spremnu, ali nema dovoljno osoblja”, zaključio je Orešnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.