Milanovićev ured objavio Plenkovićev odgovor na inicijativu sazivanja VNS-a

Vijesti 22. lis 202018:44 > 18:51
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ured Predsjednika Republike Hrvatske zaprimio je u četvrtak dopis predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića upućen predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću kojim odgovora na prijedlog Predsjednika Republike za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost upućen 20. listopada 2020.

Ured predsjednika u cilju informiranja javnosti objavio je odgovor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. 

Odgovor premijera Plenkovića možete pronaći OVDJE

Podsjetimo, Predsjednik države Zoran Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti, a nakon napada na Markovom trgu. 

Milanović je napisao Plenkoviću kako je uvjeren da će se složiti “da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma”.

“Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade”, dodaje predsjednik u pismu premijeru.

Po njegovom mišljenju, radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti.

“U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati”, naveo je Milanović u pismu Plenkoviću. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.