Opozicija u Zagrebu: Bandićev prijedlog o javnim površinama je skandalozan

Vijesti 28. lis 202012:12 > 12:14
Marko Lukunic/PIXSELL

Prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o davanju u zakup i u drugo korištenje površina javne namjene, izazvao je u srijedu oštre kritike oporbe u zagrebačkoj Skupštini koja smatra da se njime legalizira dosadašnja skandalozna praksa i ne sprječavaju malverzacije.

Bandićev prijedlog prihvaćen je većinom glasova u nastavku online sjednice zagrebačke Skupštine.

“Nova odluka više legalizira skandaloznu praksu nego što jasno utvrđuje procedure za javne površine koje se koriste za božićne i uskrsne blagdane”, komentirao je gradski zastupnik Stanko Kordić (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a), aludirajući na afere oko kućica na Adventu koje su procurile u medije, zbog čega je gradonačelnik Milan Bandić prijavljen USKOK-u.

Prema novoj odluci, Grad će izravno dodijeliti Zagrebačkom velesajmu površine za organizaciju manifestacija povodom uskrsnih i božićnih blagdana, koji će potom raspisati javni poziv. Uveli smo još jednog posrednika – Zagrebački velesajam, kaže Kordić koji procjenjuje da će se na javni poziv javiti organizatori koji su se i dosad, “samo neformalno i na ‘halo’ javljali gradonačelniku” te će dobiti površine za određenu naknadu i onda davati te prostore u podzakup stvarnim pružateljima usluga, suprotno odredbama.

“To je upravo ono što smo htjeli izbjeći”, naglašava Kordić koji ne vidi kako će biti spriječena manipulacija da netko dobije prostor na Trg bana Josipa Jelačića na korištenje radi organizacije prigodnih manifestacije, a onda davajući u podzakup zaradi na njima stotine tisuća kuna u tjedan dana, “poput gradonačelnikovog vozača”.

Kordićeva stranačka kolegica Anka Mrak-Taritaš ocijenila je da je gradonačelnikov prijedlog skandalozan.

“Kroz ovaj propis nastojali ste ozakoniti sve ono što smo ukazivali da nije dobro, transparentno i na dobar način napravljeno”, komentirala je.

Ključno je, kaže, što će pravila igre određivati gradonačelnik, kao što ih je i dosad, no sad će imati poseban zaključak što i kako.

“Tako se gradskom imovinom ne upravlja”, poručila je Mrak-Taritaš, dodajući da korištenje javnog prostora mora puniti gradski proračun, a Gradska uprava i gradonačelnik su to doveli na “najnižu moguću razinu”.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak smatra da umjesto Zagrebačkog velesajma, taj posao treba raditi Gradska uprava koja “nikako da prihvati tu odgovornost”.

“Pa da se imenom i prezimenom zna koji su to ljudi koji trebaju raditi odgovoran posao i koji bi ga trebali raditi na korist grada, a ne na dobrobit nekih koji ostvaruju ekstra profit samo zato što im je to gradonačelnik omogućio”, dodao je.

“Ključ radi čega smo išli u promjene je na koji način će sad Zagreb uprihodovati bar desetak od tih 12 milijuna kuna koliko vrijedi Trg bana Jelačića u prosincu za organiziranje Adventa”, istaknuo je.

Gradski zastupnik Renato Petek smatra da novom odlukom možemo očekivati nove “rudarske poslove” iskopavanja podataka kako će se, na koji način i tko će koristiti javne površine kako bi osobno profitirao, a taj se novac “neće slijevati u blagajnu Velesajma kao što se ranije nije slijevao niti u gradsku blagajnu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.